Srušena SRPSKA CRKVA u Bosni ponovo se obnavlja! Uskoro počinju radovi – gradiće na istom mjestu!

Vijesti o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović prenijeli su brojni svjetski mediji.

Vijesti o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju, osim domaćih i regionalnih, prenijeli su i brojni svjetski mediji, među kojima Washington Post, Russia Today, Euronews, I.a. Times, US News i brojni drugi.

Los Angeles Times piše da su radnici i građevinska mehanizacija stigli u dvorište Fate Orlović u selu Konjević Polje rano u subotu. Dizalicom su srušili crkvu u bijeloj boji i zvono s njenog tornja.

“Potez dolazi nakon što je Evropski sud za ljudska prava u oktobru 2019. godine presudio da vlasti moraju ukloniti crkvu. U presudi se također kaže da BiH mora porodici Orlović platiti odštetu u ukupnom iznosu od 36.500 američkih dolara”, prenosi la Times.

“Lokalne vlasti srušile su srpsku pravoslavnu crkvu koja je sagrađena na zemlji Bošnjakinje u blizini Srebrenice na osnovu sudskog naloga, zaključujući višedecenijski pravni spor proizašao iz rata u Bosni od 1992. do 1995. godine”, piše Russia Today.

POPULARNO  U Sremskoj Mitrovici uništen sramni mural sa likovima ratnih zločinaca Karadžića i Mladića - Evo šta su poručili!

Prizori rušenja crkve u Konjević polju u opštini Bratunac, koja je bila izgrađena na privatnom posedu, mnogima su teško pali.

Vlasnica poseda Fata Orlović išla je čak do Strazbura kako bi srušila ovu svetinju i to joj je pošlo za rukom.

Međutim, nisu svi sedeli skrštenih ruku.

Fondacija Lazarica je već u organizaciji skupljanja sredstava za obnovu ove crkve.

Oni su svoje saopštenje postavili na društvenim mrežama i, kako prenosi Red portal, već su dobili podršku mnogih.

Ova fondacija je aktuelna još od litija u Crnoj Gori.

Pogledajte video rušenja manastira:

Please follow and like us: