AKO ŽELITE PUTOVATI EVO KAKO: Upravo objavljena pravila i upute za putnike iz BiH koji putuju u inostranstvo!

U koliko je povratak u BiH planiran uz jedne od zemalja sa liste koja se nalazi u području sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, te potencijalno neke druge zemlje koje se mogu naći na listi u narednim danima ili sedmicama potrebno je da se pridržavate uputa nadležnih graničnih, zdravstvenih i epidemioloških službi po dolasku na granicu Bosne i Hercegovine, a unutar zemlje je obavezna 14-dnevna samoizolacija iz koje god zemlje se budete vraćali.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo je pravila i uputute za putnice iz Bosne i Hercegovine prilikom odlaska u inostranstvo.

– Svakim danom stičemo nova iskustva i znanja u borbi sa pandemijom, a svjedoci smo da je pandemija zahvatila sve dijelove svijeta. Stoga, građanima Bosne i Hercegovine preporučujemo da svoja outovanja u inostransvo objavljuju samo ukoliko su ista neodložna i hitna, a da se prije svojih namjeravnih putovanja informišu o mogućnostima putovanja i eventualnim ograničenjima i sigurnosnim rizicima sa kojima se mogu susretati – istakli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

ODGOVORI NA NEKA OD VAŽNIH PITANJA

Šta učiniti ako ste neplanirano ostali u EU zbog koronavirusa (COVID19)?

– Ako ste ušli u EU  putem šengenske vize, a zbog proglašene pandemije koronavirusa povratak kući vam je otkazao, nema potrebe za panikom. Ako zemlju ne možete napustiti prije isteka vaše vize, možete podnijeti zahtjev za produženje kod nadležnih tijela države u kojoj se nalazite. To je navedeno u članu 33. Viznog zakona EU: U slučaju da nosilac vize koji je već prisutan na teritoriji države članica nije u mogućnosti napustiti EU prije isteka vize iz razloga više sile, humanitarskih razloga ili ozbiljnih ličnih razloga, može se obratiti za produženje vize nadležnim tijelima države članice u kojoj je prisutan, čak i ako to nije država članica čiji je konzulat izdao vizu. Slučaj koronavirusa većina zemalja posmatra kao izvanrednu okolnost (višu silu=. Većina avio operatera također definira ovaj slučaj kao last minute okolost kod promjena rasporeda leta (baš kao npr. zbog vremenskih uslova, štrajka i sl). Čak i ako trenutno niste u državi Šengena koja je prvobitno izdala vašu vizu, možete podnijeti zahtjev za produženje vize zemlji u kojoj se trenutno nalazite.

Please follow and like us:
POPULARNO  TUGA DO NEBA: Smrtno stradalo jednogodišnje dijete u mjestu Maline kod Živinica