AMERIKA SE ŽELI POVUĆI IZ SPORAZUMA KOJI JE POTPISAN 1992: Evo šta bi smo moglo desiti..

Sjedinjene Države najavile su kako se namjeravaju povući iz sporazuma “Otvoreno nebo” kojemu je pristupilo 35 sržava među kojima je i Hrvatska, a dopušta nenaoružanim letjelicama nadzor nad njihovim teriorijem.

Uz najavu o povlačenju iz ovog sporazuma iz Washingtona su poručili kako Rusija opetovano krši njegove odredbe. Viši dužnosnik administranije Donalda Trump kazao je kako bi formalno povlačenje SAD-a moglo uslijedili za šest mjeseci, ovisno o tome što je precizirao o odredbama sporazuma.

Reuters podsjeća kako je to još jedan i nizu koraka koje Trumo podruzima kako bi SAD izvukao iz velikih globalnih sporazuma a uslijedio je nakon prošlogodišnjeg povlačenja iz sporazuma s Rusijom o ograničenju broja raketa srednjeg dometa naoružanih nukearnim bojevim glavama.

POPULARNO  SNIMAK KOJI ĆE DODATNO RAZBIJESNITI AMERIKANCE: Pogledajte kako je policija sleđa upucala Afroamerikanca

Dužnosnik koji je inzistirao na anonimnosti kazao je maloj skupini novinara kako je odluka donesena nakon šestomjesečnih analiza tijekom kojih je potvrđeno kako Rusija u više navrata nije poštovala sporazum.

– Tijekom analiza postalo je potpuno jasno da više nije u interesu SAD-a ostati dijelom sporazuma “Otvoreno nebo”, kazao je dužnosnik pojašnjavajući kako Rusija uz to što krši ovaj sporazum njegove odredbe primjenjuje tako da to predstavlja vojnu prijetnju za SAD i njene saveznike.