BEZ TRUNKE NA JEZIKU: Erdogan optužuje SAD da “stoje iza” kurdskih militanata nakon što je 13 zarobljenika ubijeno..

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak se obrušio na SAD i optužio ih da su u sukobu s kurdskim militantima nakon što je u Iraku ubijeno 13 turskih talaca.

Turska je rekla da iza ubistva stoji Kurdistanka radnička partija (PKK), koju i Ankara i Washington smatraju terorističkom organizacijom. State Department prepoznao je smrt u izjavi od nedjelje, ali je rekao da još nije potvrđeno da iza njih stoji PKK.

Erdogan se uključio u State Department jer nije odmah optužio PKK, izjavivši agenciju kao “šalu”, prenosi Reuters.

Erdoan je poručio pristalicama svoje AK stranice kako je američko saopćenje pokazalo da SAD podražavaju PKK i sirijske kurdiske snage YPG, koje Ankara smatra organkom PKK.

POPULARNO  Sa rusima nema zezanja! Rusija ne dozvoljava da se avion sa njemačkim državljanima koji se vraćaju iz Kine spusti na njihov aerodrom! Avion još uvijek kruži u zraku!

SAD i Evropska unija označili su PKK terorističkom organizacijom, ali se u Siriji američke snage zajednički bore s kurdskom milicijom YPG koju Ankara smatra istorjski povezanom s PKK.

– Sada vidimo saopćenje iz Sjedinjenih Država. To je šala. Oni navodno ne stoje iza PKK i YPG? Oni ih očigledno podržavaju i stoje iza njih, poručio je on u govoru stranačim pristalicama u crnomorskom gradu Rize.

Please follow and like us: