BIDEN DONIO NOVU ODLUKU: Inzko najavio da BiH sada ulazi u novu fazu!

Kako je objasnio BiH je od Dejtona prošla kroz dvije faze – prvu su obilježile čvrste intervencije međunarodne zajednice, a u drugoj se očekivalo da “domaći organi” u potpunosti preuzmu odgovornost za zemlju.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice, u BiH Valentin Inzko izrazio je uvjerenje da će američki predsjednik Joseph Biden, u saradnji sa ostlaim članovima Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, donijeti “Novi dinamiku i svježu perspektivu, koja bi pomogla da se, kako kaže, okrene nova stranica u BiH, i u regionu.

Inzko je u intervjuu za portal Klix, komentarišući rok do aprila koji je dao rukovodstvu i kluboima poslanika Narodne skupštine RS da oduzmu ranije dodijeljenja odlikovanja “ratnim zločincima”; rekao da očekuje “zreo i odgovran pristup” svih stranačkih lidera u Republici Srpskoj.

– U ovom trenutku, nije vrijeme za scenarije “Šta ako” i ne želim da pričam o sankcijama. Tek je februar i još ima sasvim dovoljno vremena da Narodna skupština RS riječi ovo pitanje. Želim im dati vremena i prostora da to urade. Očekujem zreo i odgovoran pristup svih stranačkih lidera u Republici Srpskoj. Sada su oni na redu – poručio je Inzko.

POPULARNO  Netanyahu pisao Dodiku: Ponovo se zahvalio za podršku Izraelu

On je dodao da ovaj potez predstavlja njegov pokušaj da podstakne organe Srpske, konkretno Narodnu skuptinu RS, na stvaranje, kako je naveo, “bolje, srećnije budućnosti za sve, budućnosti koja neće biti opterežena prošlošću”:

– Četvrt vijeka nakon rata, još uvijek smo svjedoci prepirki oko istorijskih činjenica i kakofonije pratećih narativa o podjelama. Jednostavnim rječnikom, ovakva situacija sprijeava pomirenje i izgradnju povjerenja. Shodno tome, društvo ne postiže napredak u vezi sa suočavanjem sa prošlošću. Sve to stvara frustraciju, troši energiju, skreće pažnju sa planova okrenutih ka budućnosti i tjera mlade ljude da napuste zemlju ubrzanim korakom – rekao je Inzko i istakao da takvi stavovi nisu dobri ni za investicije.

Please follow and like us: