BORRELL OŠTRO PORUČIO: EU nije sposobna da zaustavi Izrael!

Sjedinjene Američke Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ukoliko to žele, rekao je evropski komesar.

Josep Borrell, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, rekao je u četvrtak navečer kako EU nije sposobna da zaustavi napade koji se dešavaju između Izraela i Palestine.

Pozvali smo na prekid sukoba, no ko može da izvrši pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Američke Države. Već duže vremena Evropa nije posobna za to, izjavio je Borrell u Madridu gdje je na institutu Real Elcano govorio o svojoj novoj knjizi “Evropska vanjska politika u doba COVID-a 19, prenijela je Hina.

Sjedinjene Američke Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ukoliko to žele, napomenuo je Borrell, bivši španski ministar vanjskih poslova.

POPULARNO  ŠOKANTNO! Oglasila se djevojčica (15). svojim roditeljima ostavila OVAJ UVJET kako bi se vratila kući! (FOTO)

BIDEN OPRAVDAO INTERVENCIJU IZRAELA

Američki predsjednik Joe Biden, ranije je u četvrtak opravdao intervenciju Izraela u kojoj je od ponedjeljka ubijeno više od 100 Palestinaca, od čega je 27 djece. Istovremeno je Hamasovom raketiranju iz Pojasa aze poginulo sedam Izraelaca.

Ovaj sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, no svijet gleda u stranu, rekao je Borrell.

Izrael je odbio svaki poziv da se obustavi svaki sukob između njih i Palestine, ali ne priznaju ni jedan poziv čak ni od Ujedinjenih naroda da prestane sa širenjem okupacije gradnjom dodatnih židovskih naselja po Palestini. Izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje i kuća u istočnom Jeruzalemu prošli petak doveo je do najnovijeg vala sukoba.

Please follow and like us: