BRISEL DOŠAO DO SAZNANJA TKO JE AUTOR NON PEJPERA: Njegove otkrivanje bi bilo POGUBNO, Milan Kučan otkrio detalje!

Briselu je poznat autor i sadržaj tzv. slovenačkog non-pejpera

– Očito postoji non paper o promeni granica na Balkanu, iako u Sloveniji poriču da stoje iza njega – kaže Milan Kučan, prvi predsednik samostalne Slovenije.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je da je predsednik Slovenije Borut Pahor prilikom posete Sarajevu 5. marta rekao trojici članova Predsedništva BiH da je u EU sve više glasova koji pozivaju na dovršetak raspada Jugoslavije. Pahor je navodno pitao da li je moguća “mirna disolucija” BiH.

U međuvremenu, u medijima su se sredinom aprila pojavile tvrdnje o navodnom predlogu slovenačkog premijera Janeza Janše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rešavanje problema između šest država u regionu.

– Ne znam šta je rukovodilo predsednika Pahora da postavi to pitanje. On to poriče, kaže da je njegov stav jasan, da nema nikakve diskusije o promeni granica. Isto tako, to negira predsednik naše vlade, a očito takav non paper postoji. Sada se ispostavilo da je u Briselu poznato ko je njegov autor, kao i sadržaj, ali ne žele to otkriti zbog njegovog pogubnog efekta po međunarodne odnose – ističe Kučan.

Postavlja se pitanje u kojoj meri su, osim nacionalističkih lidera na Balkanu, u pripremi ovog navodnog dokumenta učestvovali i pojedini krugovi u EU. Kučan kaže da u te diskusije više nije uključen, dodajući da je veoma opasno kada se na Balkanu govori o regionalnim silama.

POPULARNO  STRAVIČNE POPLAVE U EVROPI: Dvije osobe smrtno stradale ima mnogo nestalih!

– To je meni rekao u jednom razgovoru tadašnji predsjednik Veća Evrope Herman van Rompi da, pre svega, treba osposobiti Srbiju i učlaniti je u EU, jer bi time ona kao regionalna sila preuzela odgovornost za pacifikaciju Balkana. Ja sam mu tada rekao: ‘Znate, predsedniče, kada se na Balkanu govori o regionalnim silama – onda ste na pragu rata’. Kad pogledam danas, tačno je deset godina otkako je taj moj izveštaj bio pripremljen, problemi u Bosni i Hercegovini su ostali isti. Zbog toga su oni, naravno, sve oštriji, sve više vode sukobu, a ne rešavanju – kazao je Kučan.

Kučan dodaje da Slovenija ne može imati drugačiji stav od onoga s kojim je pošla u proces svog državnog osamostaljenja da sve republike imaju pravo na svoje države i da se raspad Jugoslavije okonča unutar postojećih granica.

– Dakle, nikakvo prekrajanje granica ne dolazi u obzir – rekao je Kučan.

Please follow and like us: