ČAK I KADA SE U IZLACIJI, MOŽETE SE ZARAZITI KORONAVIRUSOM: Evo kako…

Svjetski eksperti navode, da prema dosadašnjim analizama slučejva infekcije COVID-19, ovaj koronavirus u oko 80 posto slučajeva uzrokuje blagu bolest (ili bez pneumonije ili blagu upalu pluća) i većina oboljelih se oporavlja, 14 posto ima težu bolest, a šest posto ih ima teški oblik bolesti. Većina najtežih oblika i smrti dogodila se među starijim osobama i onima s drugim hroničnim bolestima.

Međutim ,u posljednje vrijeme nizozemski i francuski mediji pišu kako gotovo polovinu slučajeva onih na intezivnoj njezi čine mlađi od 50, odnosno 60 godina. Dakle, sasvim je pogreško smatrati da su mladi otporni.

Da ponovimo još jednom, kako se zaštiti od Koronavirusa? Šta djeluje a šta ne?

1. Ne idite prečesto u trgovine.

Ovaj virus koji uzrokuje COVID-19 živi vrlo dugo na raznim površinama. Najgora je, čini se, plastika na kojoj je vijabilan i nakon dva dana.

POPULARNO  8 BIZARNIH NARDONIH VJEROVANJA U KOJIMA SE IPAK KRIJE MNOGO ISTINE! Uveče nikako nemojte da radite OVO...

2. Skidajte cipele

Kad se vratite iz trgovine, ljekarne, bolnice ili nekog drugog javnog mjesta onda se prije ulaska u stan ili kuću izujte i presvucite, ne ulazite u obući i odjeći u kojoj ste bili vani u druge prostorije u stanu.

3. Šta i kada čistiti u vlastitom domu?

Najmanje dva puta dnevno čistite sve dodirne površine: radne površine, pametne i druge telefone, POS uređaje, tipkovnice, konzole, računala te druge dodirne površine.

4. A ako se epideija proširi?

Ako se u vašoj okolini zabilježi veća pojavnost zaraženih, trebali biste češće čistiti stubišta i ulaze ispred zgrada, vrata, rukohvata, kvake, ali i vlastite domove, posebno zahodske prostorije koje koristi veći broj ukućana.

Please follow and like us: