ČOVIĆ PORUČUJE: “BiH nikada neće biti unitarna, uz dominaciju brpjnih naroda”

Predsjednik Hrvatskog naroda sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak da BiH nikada neće biti unitarno uređena, uz osgvarivanje dominacije brojnijih naroda i ponovo izrazio očekivanje da će se izmijeniti izborni zakon kako bi se zaštitila prava Hrvata.

– Bosna i Hercegovina nikad neće biti unitarna država. Neće biti ni građanska, na način kako to netko smišlja i želi provesti kroz dominaciju nad drugim, rekao je Čović na Petom saboru udruge Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Mostaru.

Po njegovim riječima, u BiH su prava građana ostvarena s mogućnošću biranja predstavnika kroz općinska i gradska vijeća te zastupnične domove i z žipanijske skupštine, dok Predsjedništvo BiH i gorinji, nacionalno koncipirani domovi naroda postoje kako bi se kroz njih zaštitila prava konstitutivnih naroda.

Oko toga se ne pregovara”, rekao je Čović, Predsjednik HNS-a BiH je izrazio očekivanja da će se tijekom ove, neizborne godine, izmijeniti Izborni zakon kako bi se Hrvvati mogli birati svoje predstavnike o domovima naroda i Predsjedništva BiH.

– Legitimno predstavljanje i naša prava kao kontitutivnog naroda nam nitko ne može i neće uskratiti u našoj domovinu,
dodao je on.

POPULARNO  STRAVNIČNO: U porodićnoj kući pronađena tijela supružnika!

Po Čovićevom tumačenju, presude Europskog suda za ljudska prava, kao i Ustavnoga suda BiH, mogu se provesti kroz formiranje dvije izborne jedinice u Federaciji BiH.

Podsjetio je, kako 17. lipnja istječe rok kojega je potpisom sporazuma u Mostaru prošle godine, u naznačnosti vodećih zapadnih diplomata, postavio zajedno s predsjednikom vodeće bošnjačke SDA Bakirom Izetbegovićem kako bi se izmijenio Izborni zakon.

Please follow and like us: