Da li se bliži sudnji dan? Trenutna dešavanja u svijetu sve više potvrđuju ovu činjenicu!

Predznaci Smaka svijeta (kijameta) su događaji koji nam govore da je nastupanje ovog dana veoma blizu. Za ove predznake ne možemo znati vlastitim razumom, nego i zobjave, znači iz Kur’ana i sunneta.

U knjigama hadisa, u dijelovima pod nazivom “Fitne” i “Predznaci Smaka svijeta” prenosi se veoma mnogo hadisa koji govore o ovoj temi. Islamski učenjaci, proučivši i analizirajući ove hadise, utvrdili su da su kao prvi predznaci Smaka svijeta naveden u tekst ispod spmenuti događaji.

PRVI PREDZNACI:

– Smanjivanje znanja i širenje neznanja, natjecanje ljudi koji su bili siromasi nakon nekog vremena, u gradnji visokih zgrada, širenje smutnje, javno činjenje bluda, smanjenje broja muškaraca, a povećanje broja žena, međusobno sukobljavanje muslimana, učestalost prirodnih nepogoda poput zemljotresa, polave i požari.

POSLJEDNJI PREDZNACI:

U vjerodostojnim hadisima navodi se jedan dio velikih predznaka Sudnjeg dana. Također, prenosi se da Sudnji dan neće nastupiti nego se oni dese.

POPULARNO  Oglasio se i Ifet Feraget o otkazanom ročištu Memić-Mutap: "Nešto se dešava.."

Za njih saznajemo iz sljedećeg hadisa Huzeje b Usejd el-Gifari, r.a, prenosi: Sjedili smo i razgovarali o nekim temama. U tom trenutku Resulullah, a.s nas je počastio svojim dolaskom. Upitao je “O čemu razgovarate?” A mi smo odgovorili “Pričali smo o Smaku svijeta”, tada je Poslanik a.s, rekao “Smak svijeta neće nastupiti dok se ne dese neke stvari, a to su:..”

– Pojava velikog gustog dima koji će okružiti ljude, pojava Dedždžala koji će među ljude ubaciti veliku sumnju i vjernicima činiti veliko nasilje, pojava životinje zvane Dabbet-e-erd, koja će govoriti s ljudima i kazivat će im jesu li mu min ili kafit, izlazak sunca sa zapada, pojava plemena Je džudž i Me džudž. te njihova raširenost po krajevima, potonuće u zemlju jedne oblasti na zapadnoj strani, svijetom će vladati virus kao kuga nosit će mnoge živote.

Please follow and like us: