DIVNE VIJESTI: Holandska vlada će dati po 5.000 eura vojnicima koji su 1995. godine bili u Srebrenici!

Rečeno je da je ovo “gesta i znak zahvalnosti”.

Holandska vlada je 10. februara saopštila da će vojnim veteranima koji su služili u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija (UN) U Srebrenici isplatiti po 5.000 eura, javila je agencija Associated Press (AP).

Rečeno je da je ovo “gesta i znak zahvalnosti” za službu u užasnim uslovima kada misija UN-a nije uspjela da spriječi genocid nad bosanskim muslimanima 1995. godine.

Holandski vojnici su bili u Srebrenici kada su u ovaj grad ušli teško naoružani borci bosanskih Srba predvođenih Ratko Mladićem, kojeg je sud UN-a osudio za genocid zbog njegove uloge u masovnom ubijanju više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Mladić se žalio na presudu suda u Hagu.

POPULARNO  Granična policija pojasnila kako će stranci moći ući u BiH!

Sudija, na koju se poziva vlada Holandije, dala je nekoliko preporuka, uključujući da vlada učini “kolektivni gest” kako bi se pozabavila onim što je nazvala “oučenim nedostatkom priznanja i uvažavanja, s obzirom na izuzetke okolnosti u kojima je holandskim mirovnjacima postavljen gotovo nemoguć zadatak”.

Holandija se dugo boravila sa posljedicama zločina u Srebrenici, a vlada bivšeg premijera Wima Koka podnijela je ostavku 2002. godine, nakon što su holandske vlasti oštro kritikovane jer su poslale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg oružja i ovlaštenja da zaštite oko 30.000 izbjeglica koje su pbojegle u holandsku bazu UN-a na Istoku Bosne.

Please follow and like us: