DOBRE VIJESTI: Granice EU se ponovo otvaraju!

Sloboda putovanja jedan je od glavnih simbola evropskog ujedinjenja. Zbog korona-pandemije unutrašnje granice Evropske unije bile su zatvorene. Neke se sada ponovo otvaraju, ali postepeno i ne svuda.

Zatvaranje granica sredinom marta bio je šok za mnoge Evropljane. Slobodno kretanje Evropom bez ikakvih kontrola, bilo je dio evropskog načina života i predsulov za funkcionisanje evropskog tržišta. Ali sredinom marta tome je odjednom došao kraj. Mnoge zemlje, pa tako i Njemačka, spustile su rampe kako bi zaustavile širenje korona-virusa.

Od tada su na granici Danske, Francuske, Luksembruga, Švajcarske i Austrije ponovo uvedene kontrole i nisu mogli svi da ih prelaze. Doduše bilo je izuzetaka, recimo za vozače kamiona za medicinsko osoblje ili za one koji moraju da pređu granicu da bi došči do svog radnog mjesta.

Pojedine granice ostale su otvorene, recimo između Njemačke i Holandije. Ali i pored toga, nije bilo riječi o slobodnom putovanju, jer turisti nigdje nisu mogl ida nađu smještaj, a po povratku bi morali da idu u karantin. Zatvaranje granica snažno se odrazilo na pojedine grane privrede: Na primjer, sezonski radnici, njegovatelji iz Poljske više nisu mogli da uđu u Njemačku.

POPULARNO  UZORI SU MU BILI ZLOČINCI KARADŽIĆ I MLADIĆ: Terorista iz Christchurcha želio ubiti što više muslimana, planirao i...

Neki još uvijek oklevaju

Njemačka sada postepeno želi ponovo da otvori svoje granice sa nekim susjednim zemljama. Na graničnim prelazim sa Francuskom, Austrijom i Švajcarskom od subote (16.5) će dodouše još biti kontrola, ali samo nasumično. Kontrole se ukidaju na graničnim prijelazima sa Luksemburgom, pregovori sa danskom vladom još uvijek su u toku. Cilj njemačke vlade je da se od sredine juna ponovo uspostavi potpuno stlobodan putniči saobraćaj, najavio je u srijedu (13.5) ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (CSU). S obzirom na to da su savezne njemačke pokrajine te koje izdaju prop koje se tiču karantina, Zehofer im predlaže da ih ukinu za putnike iz drugih zemalja EU.