DODIK DONIO ODLUKU! Crkva iz dvorišta Fate Orlović neće biti premještena! Bosanci i Hercegovci u šoku!

  • Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ustvrdio je danas da ne treba izmjetiti crkvu u Konjević polju kod Srebrenice, koja je izgrađena u dvorištu Fate Orlović.

    – Ranije sam rekao da je treba izmjestiti, što mislim kao čovjek, a sad kao političar mislim da ne treba, dok se sve ne riješi i bude jasno u našim međusobnik odnosima pa taman se radilo i o Evropskom sudu, neka tad sud riješi pitanje Sjedić-Finci – ustvrdio je on.

    Iz crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević – Polju počelo je iznošenje stvari, što su aktivisti koje prethode samom izmeštanju pravoslavne crkve, a na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz oktobra 2019.godine, koji je naložio uklanjanje crkve s imanja porodice Orlović.

    Dodik je rekao da Republika Srpska (RS) razmatra mogućnost da povuče saglasnost za formiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

    – Mi ćemo u narednom periodu, najvjerovatnije, predložiti da se povuče naša saglasnost s prenosa nadležnosti koju je ranije neko dao za VSTV. Ako stvari budu eskalirale, učinit ćemo ti i na drugim pitanjima. Mislimo da je to legitiman stav. BiH nema nikakvo pravo, ni ustavno, ni dejtonsko, za postojanje Suda i Tužilaštva BiH – ustvrdio je Dodik novinarima u Banja Luci.

Please follow and like us:
POPULARNO  Nana Fata Orlović 20 godina čekala rušenje crkve na svom zemljištu: Pogledajte šta je poručila..