DODIK PORUČIO: Neću da dozvolim da Srbi ratuju, pa čak ni za RS, čekam priliku za mirovni razlaz!

Koja je korist danas bošnjaka što u Predsjedniptvu BiH sjedi Željko Komšić i da su time nešto dobili. Samo su dobili probleme s Hrvatima – rekao je.

Član Predjsedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik govorio je na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije o procesu vakcinacije u Republici Srpskoj, povećanju plata u tom entitetu i procesima euro-integracija i odnosima unutar Bosne i Hercegovine.

Iako je odbacio mogućnost rata, Dodik je najavio da će i dalje raditi na mirnom razilaženju unutar BiH, naglasivši da BiH nije održiva zemlja i da je razlaz najbolje rješenje za njene narode. Složio se s nedavnom izjavom Ambasade SAD-a da bh. entieti nemaju perspektive kao samostalni.

Ja bih se složio s Ambasadom SAD-a da entieti nemaju perspektive mimo BiH jer da nema BiH entiteti više ne bi bili entiteti već samostalne države. Razgovor s Pahorom koji je naveo gospodin Komšić je bio takav kakav je bio. Oni se hvale da su odgovorili mogućnošću rata, ali kome je daans do rata. Opcija o mirnom razlazu je jedna od i o njoj se može pričati. Dok ja sjedim ovdje neću dopustiti da dođe do mogućnosi rata, pa ni za RS, ali ću raditi da dođe do mogućnosti mirnog razlaza, rekao je Dodik te naveo kako odbacuje mogućnost rata koje su, kako je rekao, navele njegove kolege iz Predsjedništva Komšić i Džaferović.

POPULARNO  Najavili policijski sat u BiH? Oglasili se stručnjaci!

Naveo je da priča o evropskom putu BiH, ali i drugih regiona, farsa, jer Evropska unija nema jasnu perspektivu s zemljama zapadnog Balkana. Kako je kazao, mnoge članice EU danas ne bi mogle ispuniti kriterije koji se traže od BiH.

– Naš cilj je i dalje članstvo u EU,  ali mislim da EU nema potencijal da taj proces podrži. Samo ono što se dešava Albaniji i Sjevernoj Makedoniji gvori o namjerama Evropljana prema ovom regionu. Samim time i proces u BiH gubi potencijal – rekao je.

Please follow and like us: