Dodik poslao jasnu poruku BiH: Mislim da će RS postati nezavisna u narednih 10 godina, ali granice ne treba mijenjati!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ga sve više brine plejada novih političara u Republici Srpskoj koji olako prihvataju konformizam koji se nudi za neke ideje koje su unitarno centralističke u BiH.

Naime, Dodik je poručio da svugdje svega ima, pa tako i u njegovoj partiji, ali da linija odbrane treba da se održi tako da se izgrade nove generacije političara i da imaju čvrst stav po pitanju svega, i što je najvažnije da imaju podršku naroda.

– RS će ostati koliko naši ljudi budu stajali iza jake političke koncepcije koja ide za tim da čuva Republiku Srpsku, istakao je Dodik na tribini “Izvorni Dejton ili mirni razlaz” u Beogradu.

Naime Dodik smatra da je to veoma opasno, da je to matrica koja pravi problem u situacijama i položaju Republika Srpske.

– Čuvao sam je 25 godina. Mislim da će se definitivno njen položaj riješiti u narednih 10 godina i ispravno je da postane nezavisna i da se kao takva udruži sa Srbijom i nekom dogovorenom obliku. Granice nije potrebno mijenjati, ima entitetska koja je međunarodno potvrđena i priznata, rekao je Dodik.

POPULARNO  POZNAT RAZLOG: Otkazano ročište u predmetu "Respiratori", evo zbog čega

Takođe, Dodik je dodao da, kada je riječ o Brčko Distriktu, supervizija nema razloga da se održava do danas, ali da “tamo Amerikanci hoće da se pitaju”.

Dodik je također poručio i kako vapi da dođe Christian Schmidt da ga pita “šta hoće”, te napomenuo da ga je već u telefonskom razgovoru pitao zašto mu na kraju karijere treba da se ovdje blamira.

– Oni nas ignorišu, a bave se nama, rekao je Dodik i pomenuo Veliku Britaniju koja traži način da se pozicionira ovdje, iako više nije ni članica EU.

Britanci, smatra Dodik, ne čine ništa drugo već samo hoće da uslože situaciju u regionu i da se vraćaju, ali njih treba izbjeći.

Dodik je rekao da će srpska strana formirati pregovarački tim, objavještavati Federaciju BiH, pozvati na sastanke kako bi ostao trag da su Srbi htjeli da razgovaraju ali oni nisu.

Please follow and like us: