EMOTIVNO OPROŠTAJNO PISMO: Ovo pismo je Jovan Divjak napisao prije svoje smrti..

Gregor, unuk preminulog generala Armine RBiH i humaniste Jovana Divjaka, na današnjoj komemoraciji pročitao je pismo koje je čika Jovo napisao kada je saznao da je bolestan. Oproštajno pismo posvetio je mnogima.

Pismo, kako ga je počitao Jovanov unuk Gregor, prenosimo u cijelosti:

Poštovani i dragi prijatelji,

hvala što ste došli da me ispratite na bolji život, kako se kaže u tradiciji jednog naroda. Meni je ovaj bio ugodan, sretan i bogat. Znam da vas je slomila tuga zbog rastanka, kao što je i mene dok ovo pišem. Prisustvovao sam na stotinama dženaza i sahrana gdje su odabrane osobe najljepše govorili o pokojnicima. O pokojniku sve najljepše kakav je običaj u narodu.

Mislim da je prirodno da ja, Jovan Divjak, govorim o sebi, a pročitat će neki od mojih bliskih prijatelja koji budu kuražni da bez ijedne suze emotivno pročitaju.

Na sahranama i dženazama je počinjalo sa “bio je dobar čovjek”. Eh kakav sam bio, to vi ovdje prisutni znate. I ovakav i onakav, ali siguran sam da sam bio moralan i pošten čovjek u najljepšem smislu riječi. Naravno i skroman.

Tako sam odgojen u porodici majke Emilije i oca Dušana. Tako da smo supruga Vera i ja odgojili Želimira i Vladimira. Vrhunac u životu sam doživio u izjavi unuka Gregora koji mi je napisao “Deda ponosan sam na tebe”.

Rođen u jednoj beogradskoj bolnici 1937. godine a životni ut s roditeljima me vodio iz Sela Šuvajići, na obalu Dunava pored Smedereva, od sela Jablanjca do Bosanske Krupe gdje je otac bio učitelj i rođena sestra Nada 1940. godine.

Otac je službovao u Rumuniji, od 1941. do 1944. U Bijeloj ckrvi i Bosanskoj Krajini gdje sam počeo osnovnu školu Malu i veliku Maturu završio u periodu 1950. do 1959. u Zrenjaninu.

Majka hrabrosti razvila se i veoma teško izdržavala tročlanu porodicu. Uputila me u Vojnu akademiju u Beograd jer mi nije mogla plaćati studije.

Službovao sam u Titoradu i Beogradu, godine sam proveo na školovanju u Parizu, a u Sarajevu bio sam na službi od 1966. godine. Završio sam ratnu školu, a dok sam obavljao dužnost, obavljao sam i dužnost nastavnika taktike i bio načelnik katedre taktike u kasarni Maršaj Tito u Sarajevu.

POPULARNO  TUGA! Ovo je mladi par koji je nastradao u vikendici od strujnog udara..

Od 1984. do 1989. godine obavljao sam dužnost komandanta Teritorijalne odbrane (TO) okruga Mostar, a od 1989. do 1991. komandanta TO okruga Sarajevo. Da se pohvalim, ocijenjivan sam visokom ocjenom za obavljanje ovih dužnosti.

Od 8, aprila 1992. godine obavlkjao sam dužnost operativca zamjenika komandanta TO RBIH i na raznim funkcijama u šabu Oružanih snaga Republike BiH, bio je 1. marta 1997. godine.

Dragi pripadnici Armije BiH,

Na vama je da sudite kakav sam bio kao vojnik, profesionalac, čovjek i saborac. Takvog me pamtite i pričajte vašim najbližim. To je najčasniji period u mom profesionalnom životu. Veoa ocijenjeni pripadnici Armine RBiH budite ponosno na vaš doprinos odbrani BiH u istorijskim granicama i očuvanju građanske i sekularne zajednice. Na tim temeljima odgajajte vaše porodice.

Hvala sim korsicima Udruženja koji su preuzeli zrnce znanja od Mersihe, Melihe, Mehe, Ede i mene u četvt vijeka.

Mlad i potpuno obrazovan i odgojen čovjek može biti koristan sebi, porodici i društvenoj zajednici. Uzmite ono što ste naučili i dobili u kući ljubavi, a ono odbacite što ne smatrate dobrim. Hvala mladim što postaste samostalni, porodični i uspješni ljudi.

Drage Sarajlije, pola stoljeća života među vama

Od komšija, frizera, krojača, prodavača, prodavačica, na pijacama, prodavača novina i vas koji radite u institucijama kulture, umjetnosti i sporta – ogromno hvala.

Bio sam jedan od vas i u sunčana i u kišna vremena. Nema boljih ljudi, osim ponekog s kojim smo supruga Vera i ja imali najtopliju komunikaciju.

Izvinjavam se ako sam nekoga, nikada sa namjerom, povrijedio. Halalite mi, kako se to kaže na ovim prostorima.

Pustio sam suzu, trenutak prije nego sam sklopio oči. Pustite i vi sada.

Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom, napisao je u pismu i potpisao se “Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac, sa dna kace”.

Please follow and like us: