Fadil Novalić poslao jasnu poruku: “Nismo potrčali za vakcinama, da ne budemo pokusni kunići”

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH danas je tokom posjete Zeničko-dobojskom kantonu i Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), odgovarao i na novinarska pitanja o problemima u nabavci vakcina za građane. Te sporom procesu vakcinacije u tom entitetu i ZDK-u.

Novalić je istakao kako Federacija BiH i nije, baš, nadležna za nabavku vakcina. Mada su prihvatili i tu obavezu. Podsjetio je kako taj posao, svugdje u svijetu, rade državne vlasti.

“Druga stvar, mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, „potrčali“ prvi. I bili neki, „pokusni kunići“. Neke su države to prihvatile . Mađarska, Srbija, Izrael…”, naveo je Fadil Novalić.

Dodao je kako je “jednak procenat vakcinacije” kao BiH imaju neke razvijenije zemlje.

“Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja…U toj, svjetskoj igri vakcina, najbolje su prošli oni koji ih proizvode. Pa tek, onda, oni koji su moćni. Pa tek, onda, oni koji su zemlje „trećeg svijeta“”, kazao je Fadil Novalić.

POPULARNO  Kako je ovo moguće? Bez saglasnosti BiH i Crne Gore Brnabić je najavila gradnju hidroelektrane na Drini!

Međutim, Vlada FBiH je u „završnoj fazi nabavke vakcina“. U tom procesu naškodila je “javna kampanja oko nabavke vakcina”. Tvrnja je ovo entitetskog premijera.

“To nam je rekao i Ruski fond. Da ne toleriše da ga se izlaže na taj način. I, onda, smo zatvorili informacije. Sada smo, zaista, u zadnjim danima pred potpis ugovora.

Danas je Kineska državna agencija potpisala ugovor i poslala ga diplomatskom poštom. Nismo ga još dobili, jer ide diplomatskom poštom. Dobit ćemo ga ovih dana. Odmah ćemo ga i potpisati… Danas smo imali sastanak s Pfizerom. Znači, nabavka milion vakcina. Također, za 15 dana bit će potpisan ugovor”, najavio je Novalić.

Masovna vakcinacija, kaže, nije samo pitanje nabavke vakcina. Nego i organizacije vakcinacije, koja je u nadležnosti kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Please follow and like us: