HLADAN TUŠ ZA BOSANCE I HERCEGOVCE U NJEMAČKOJ! Svi su zapanjeni odlukom koju je donijela Centralna izborna komisija!

Centralna izborna komisija odbila je upis više od 27 hiljda birača. Na adresu CIK-a stiglo je više pisama građana, koji traže da se produži rok za pristizanje glasova poštom.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH), je objavila spisak birača koji mogu glasati na Lokalnim izborima 2020. godine van BiH. Na spisku je 101.771 birač, dok je za 27.960 birača odbijen upis.

U međuvremenu, na adresu CIK-a stiglo je više pisama građana, koji traže da se produži rok za pristizanje glasova poštom.

Nakon što je objavljen konačan spisak birača izvan Bosne i Hercegovine, oni koji su upisano mimo svoje volje, ali i onih kojih nema na spisku sada imaju mogućnost žalbe. Ovo pravo iskoristio je Namik Alimajstorović koji živi u Velikoj Britaniji.

– Moram reći da sam ja uputio za sebe, majku i svoje dvoje djece. Jutros sam provjerio da smo samo ja i djeca, na spisku, a da majka nije. Sve je urađeno isto, popunjeno isto a zašto nje nema, ne znam. Uputio sam žalbu – naveo je Alimajstorović.

Brojni razlozi

Centralna izborna komisija odbila je upis više od 27 hiljada birača, uglavnom jer nemaju dokaz o prebivalištu, dokaz o identitetu, ili je više prijava stiglo za jedno lice.

– Zloupotreba identiteta građana u svrhu glasanja putem pošte nije nova nepravilnost. Mi smo 2018, imali više od hiljadu građana koji su sjvedočili da im je njihov identitet ukraden u svrhu prijava glasanja putem pošte. Potpuna odgovornost je na političim subjektima – podjseća Dario Jovanović iz KOalicije “Pod lupom”.

POPULARNO  VIŠKOVIĆ U ŠOKU NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA BiH: "Ovo je EKONOMSKI UDAR na Republiku Srpsku!"

Alimajstorović je i član inicijative koja je uputila otvoreno pismo Centralnoj izbornoj komisiji gdje traže da CIK-BiH produži rok za pristizanje pošte na tri sedmice od dana održavanja izbora.

– Korona je razlog zašto smo mi to tražili. Kompletan poštanski saobraćaj je u prekidu i to je zralog zašto smo mi tražili da se taj rok od dva dana od završenih izbora pomjeri na tri sedmice – rekao je Alimajstorović.

Na već uočene nepravilnosti, ali i zaštitu izbornog procesa, upozoravaju i iz Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

– I OSCE će ove godine pokušati da osigura da se sve izborne krađe i nepravilnosti sankcioniraju na pravi način. Podržavamo inicijative koje su otkrile izborne krađe u Brčkom i Sanskom Mostu i nakon kojih je sud podigao optužnice – izjavila je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Osim problema sa glasanjem putem pošte, Koalicija “Pod lupom” ukazala je i na preostalih 238 slučajeva izbornih nepravilnosti od čega se 81 slučaj odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj općini ili gradu, kao i zloupotrebu javnih resursa, funkcija, te zloupotrebu ličnih podataka.

Please follow and like us: