INZKO: Dodik je pucao sam sebi u nogu!

Kada neki političari završe u zatvoru ljudi će shvatiti da se isplati ostati u BiH, rekao je Inzko u intervjuu za TAZ. Istakao je i da je PIC jasno stavio do znanja da “nema promjena granica”, kako ih je crtao Dodik.

Intervju sa Valentinom Iznkom počinje konstatacijom novinara njemačkog lista Tagszeitung da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik visokog predstavnika u BiH nazvao monstrumom. Valentin Inzko kaže kako to nije neka novina s obzirom da ga je Dodik ranije nazivao i “trgovcem stokom prostitukom i kriminalcem”.

Raduje me međutim, što je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas 28. oktobra u svom jako dobrom govoru rekao da za zemlje i političare, koji glorifikuju ratne zločine, nema mjesta u EU. Dodik je izjavama pred Vijećem sigurnosti UN-a pucao sam sebi u nogu, prokomentarisao je Inzko.

Na pitanje da li je to dovoljno da se promijeni politika nacionalista Inzko je ukazao da postoje razne odluke usmjerene protiv kršenja Dejtonskog sporazuma kao i da su neke od njih na snazi dok neke ističu 2020. godine “Sve ću preduzeti kako bi ih ponovo aktivirao i kako bi se one, u vidu načelnih odluka, reaktivirale od strane ministara vanjskih poslova EU.

POPULARNO  STRAŠNO: Za doček Nove 2016, na sličan način od gušenja plinom smrtno stradale dvije 21-godišnje djevojke!

Inzko je ukazao i kako tzv. princip pod nazivom “ownership” (princip preuzimanja odgovornosti od strane domaćih političara) nije bio uspješan u BiH. Pojasnio je i da je OHr imao dvije faze “Robusnu fazu koja je trajala 12 godina i koja je donijela čuda – zajedničku graničnu policiju, šest dodatnih ministarstava na razini cijele države, zajedničko Ministarstvo, odbrane pri čemu je od tri vojske postala jedna kao i zajedničku valutu – konvertibilnu marku koja je postala stabilna”. Potom je došla druga faza suzdržavanja od primjene Bonskih ovlasti a sada bi, po Inckovim riječima, trebala uslijediti, “treća faza u kojoj bismo morali ponoviti neke elemente iz prve faze, inače ćemo izgubiti još 15 godina”.