Iz Njemačke se vratili u BiH i uopšte se nisu pokajali!

Nakon povratka iz Njemačke usudili upustiti u poduzetničke vode.

Prvi koraci u poslu su najteži, pa nerijetko zbog osjećaja da im na putu ka uspjehu niko neće pružiti podršku, mnogi mladi u našoj zemlji ljudi odustanu. Da se može, primjer su Jajčani Ahmet i Haris, koji su se nakon povratka iz Njemačke, usudili upustiti u poduzetničke vode i to uz podršku lokalne zajednice.

Za samo četiri mjeseca od početka rada 29-godišnji Ahmet, po zanimanju kuhar, osigurao je tržište van granica naše zemlje za roletne, ograde i prozore koje proizvodi. A gledajući potrebe svojih sugrađana 22-godišnji student Haris pokrenuo je palačinkarnicu, prvu u Kraljevskom gradu. Tržište, kažu, imaju, ali i motiv da ostanu u svojoj zemlji.

– Dali su sredstva u vrijednosti 8.000 da radimo, da osnujemo, da se širimo i primamo radnike. Ovaj posao mi je dao napredak da radim i volim ovdje živjeti, rekao je Ahmet Salihbašić.

POPULARNO  STIŽE PRAVDA ZA DŽENANA: Iz MUP-a objavili dokument pa poslali poruku Alisi Mutap!

– Sve je usmjereno na mlade ljude što prije nije bila praksa, prepušteni smo sami sebi da pokušamo da vidimo koliko možemo, što je veoma dobro i zadovoljni smo, mišljenja je Haris Zjajo.

Pokretanjem biznisa osigurali su sebi, ali dali priliku i drugim mladim ljudima da ostanu u svom gradu.

– Znači bolji početak i sve. Bio sam u Njemačkoj i čuo da mi je komšija otvorio firmu, vratio se u svoju zemlju, ljepše, priča radnik Zijad Mursel.

– Početak i veliki preokret u mom životu nakon rednje škole, nešto zanimljivo što bi se mogao raditi i pokazati u ovom malom gradu, navodi radnica Elma Omerspahić.

Please follow and like us: