IZETBEGOVIĆ PORUČIO: Treba nam čitava garnitura mladih kadrova koji će unijeti novu energiju!

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović čestito je danas 31. godišnjicu postojanja i rada te stranke, naglašavajući da je uložen ogroman napor te postignut ogroman rezultat u proteklim decenijama, posbeno u prvom desetljeću u kojem je stranku predvodio rahmetli Alija Izetbegović.

– Izboriti nezavisnost zemje, uspostaviti državu sa svim njenim institucijama i atrbutima, formirati vojsku i odbraniti cjelovitost države, ispraviti kičnu Bošnjacima reagirmirajući njihovu vjeru i kulturu, vraćajući im nacionalno ime i ime jezika, neosporno je historijsko postignuće, kakvo mnogi brojniji i snažniji narodi od nas nisu uspjeli ostvariti, rekao je on.

Naveo je takođe da nastali virus koji vlada svim zemljama na planeti, zaradilo je kod nas skoro desetinu bh. stanovništva i odnio više od 9.000 života, a BiH je ostala bez niza uglednih ljudi, SDA bez ministara, zastupnika, članova predsjedništva i Glavnom odbora.

Prisjetimo se na osobe koje su preminule to su: Salko Bukvarević, Ibrahim Zukić, Sead Hodžić, Sandra Začinović, Mirsad Peco, uputivši njihovim porodica iskrenos aučešće, jer su izgubili svoje najmilije.

– Globalna potražna za sanitetskim materijalom je prijetila teškim nestašicama testova, maski, rukavica, lijekova. I pretrpjeli smo štete, bilo je i grešaka, nespretnosti i promašaja, ali generalno govoreći, Bosna i Hercegovina, a naročito Federacija BiH, bolje se snašla u uvjetima pandemije od većine zemalja u regionu, ali i dobrog dijela zemalja u Evropskoj uniji. Kampanja koju vodi dio političara i njima naklonjenih u BiH ne govori tako, ali statistika i brojevi govore, rekao je Izetbegović.

Navodi da je širenje pandemije u BiH bilo bitno sporije od širenja u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, a gotovo je dvostruko manje oboljelih na milon stanovnika BiH imala u odnosu na Švedsku, Holandiju, Francusku, Belgiju, SAD itd.

Iznio je i podatak da je gubitak radnih mjesta u Federaciji u najtežem trenutku lockdowna iznosio gotovo 27.000, ali je on do sada uveliko saniran i sveden je na oko 10.000.

– Uporna kampanja protiv premijera FBiH Fadila Novalića stvorila je sliku neuspjeha Vlade koja ne odgovara istini niti realnom stanja stvari i odnosa. Aktuelna Vlada FBiH je, sa svim svojim kontraverzama i problemima sa kojima se nosi, bitno uspješnija od prethode vlade, a naročito od Vlade Republike Srpske, podvukao je Izetbegpvić.

Naime on je dodao da je u pet godina djelovanja djelovanja Fadila Novalića vlade BDP u Federaciji porastao za 24 posto i dosegao iznos veći od 10.000 KM po glavi stanovnika. Broj zaposlenih se povećao za gotovo 70.000. Prosječna primanja u Federaciji u martu ove godine iznosi 1.191 KM i 16. posto su veća od primanja u RS-u, 12 posto veća od primanja u Srbiji i Crnoj Gori, 28 posto veća nego nego u Makedoniji i 44 posto veća od primanja u Albaniji.

POPULARNO  BILA JE NAJLJEPŠA SRPSKA PJEVAČICA, A ONDA JE NESTALA: Evo šta se desilo s njom, NIKO NIJE IMAO POJMA!

Kazao je da je teret pandemije bio kombiniran s teretom namjernog pritiska koji su raznovrsnim blokadama, kako ja naveo, koordinirao radili kadrovi SNSD-a i HDZ-a, a “dejtonski ustroj im je nažalost dao mogućnost da to efikasno čine”

– Iako ove dvije stranke zajedno s Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH imaju manje od četvrtine poslaničih mjesta, a HDZ u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH manje od petine, kroz nesrazmjeran utjecaj i pravo na veto po svim pitanjima u domovima naroda na državnom i entitetskom nivou, ove stranke su zaustavljale i blokirale sve što su htjele, ocijenio je on.

Lider SDA podvukao je da je potrebno uspostaviti snažnu probosansku koaliciju koja će zatim naći partnere u hrvatskom i srpskom korpusu, sačuvati nezavisnost državnih isntitucija, bez obzira na pritiske i prijetnje koje se dešavaju iz dana u dan.

– DHZ je blokirao implementaciju i izgobrnih rezultata iz 2018. godine, Vlada HNK radi u starom sazivu, kao i krnja Vlada FBiH u kojoj nedostaju dva bošnjačka ministra. Blokirana je i popuna Ustavnog suda FBiH. Kadrovi SDA uspijevaju deblokirati procese i u svim važnim segmentima promovirati stanje u državi u pravom smjeru, rekao je Izetbegović

– Trebaju nam čitava garnitura mladih, ambicioznih, rječitih i borbenih kadrova koji će unijeti novu energiju u rad stranke, rad vijeća, skupština i parlamenata. Moramo nanovo dokaazti da zaslužujemo ime koje se završavaju riječju – Akcija – rekao je Izetbegović.

Dodao je Izetbegović da svaka sredina traži kadrove koji su u njoj stasali, kantonalni centri trebaju mlade kadrove posebnih sposobnosti, osobe koje imponiraju takvim sredinama. Kroz rad povjereništva uvedenih u niz općinskih odbora taj proces treba biti okončan u slijedećih mjesec dana.

– Ne smijemo dopustiti da se zadrži status quo, da se neuspješni kadrovi recikliraju na vodećim pozicijama. Time nećemo pomoći ni sebi, ni njima, rekao je Izetbegović.

Please follow and like us: