Izetbegović žestoko poručio: Vučić i Srbija grade politiku na genocidu, stigao i odgovor iz Srbije, pogledajte!

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), komentarisao je odnos Srbije prema Kosovu, ali i Bosni i Hercegovini te poručio da svoju politiku ne mogu graditi na genocidu.

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da mu nije jasno kako Albanci imaju mogućnost nezavisnosti, a Republika Srpska ne, Izetbegović je kazao da Vučić jako dobro zna odgovor na to pitanje.

“Država Srbija je zorno dokazala da nema pravo vladati nad Kosovom. To su oni sami sebi uradili kada je Kosovo u pitanju. Kosovo je bilo autonomna oblast, Republika Srpska je jedan entitet zahvaljujući Ustavu koji se sutradan može promijeniti, a ne Dejtonskom mirovnom sporazumu. To dvoje se ne može porediti”, naveo je Izetbegović.

Odnos Srbije prema BiH

Govoreći o odnosu Srbije prema BiH, Izetbegović je naglasio da je poznato da je srpska strana predvođena Slobodanom Miloševićem i Radovanom Karadžićem etnički očistila od nesrba pola teritorije BiH.

“Napravila je logore, silovala i ubijala, porušila sve tragove postojanja dva druga naroda. Ista ta strana i režim je isto zlo napravilo na Kosovu i u BiH. Nemaju historijskih, moralnih niti pravnih činjenica na koje se mogu pozvati i izjednačiti prava Srba u BiH i prava Albanaca na Kosovu”, naglasio je Izetbegović.

POPULARNO  DODIK DONIO ODLUKU: "Nisam ni ja za promjenu granica, ali.."

Izetbegović: Srbija treba doživjeti katarzu

Shodno navedenom, smatra da bi Srbija trebala doživjeti katarzu te se konačno suočiti s onim što je uradila i izviniti se kako BiH tako i Kosovu. Dodao je da ne trebaju voditi politiku koju baziraju na nečemu što je najbolnije i najteže – genocidu.

“Ja sam inžinjer i kada gradimo kuću tražimo tvrdi teren. Nešto na šta možete fundirati kuću. Kada fundirate politiku isto tako tražite čvrste argumente. Ovo je močvara i živo blato na čemu oni ovih dana grade političke stavove – na genocidu, ubistvu, Srebrenici od koje bi trebali bježati i ostaviti krivicu toga na pojedincima, a ne da je kače na sebe na režim i kompletan srpski narod”, poručio je Izetbegović.

Please follow and like us: