IZMIŠLJOTINA VIJEKA! Vrućina neće ubiti virus, evo i zašto!

Ljetna vrućina vjerovatno neće zaustaviti širenje zaraze koronavirusom, saopćeno je iz Evropskog centra za kontrolu i sprečavanje zaraza (ECDC).

U saopćenju se navodi da se predviđa da će svaka zemlja u Evropi ostati bez mjesta na odjeljenjima intezivne njege do sredine aprila, ukoliko ne reaguje brzo.

Centar se poziva na istraživanje u kojem se nagovještava da virus ne ostaje manje opasan u toplim i vlažnim vremesnkim uslovima, čime su umanjene nade da će sjevernoj hemisferi stići ilakšanje kada nastupi ljeto.

– Do danas nema dokaza da će koronavirus biti sezonski virus na sjevernoj hemisferi, kao ni drugi virusi iz porodice koronavirusa – ističe se u izvještaju.

POPULARNO  Djevojka me prevarila i bio sam joj spreman oprostiti, a onda mi je rekla da je trudna, ali ne zna tko je otac..

U prilog izvještaju idu i podaci da je virus uspio da održi visok nivo reprodukcije u tropskim predjelima u kojima je velika vlažnost zraka, kao što su kineska bolast Guanski i Singapur.

– To naglašava značaj sprovođenja mjera kao što je izolovanje zaraženih, poštovanje rastojanja na poslu i zatvaranje škola – dodaje se u izvještaju.

Please follow and like us: