JAKO LOŠE VIJESTI ZA DODIKA: Biden će se vratiti tradicionalnoj američkoj politici na Balkanu!

Profesor na vašingtonskom univerzitetu “Johns Hopkins”, Daniel Serwer, izjavio je da vjeruje da će biti velikih promjena u američkoj spoljnoj politici po dolasku nove administracije i da će se budući predsjednik Hoseph Biden vratiti tracionalnijoj američkoj politici na Balkanu.

To je davanje podrške teritorijalnom integritetu i suvernitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ali ne znači da će buduća vlada ignorirati sve poteze Trumpove administracije, rekao je Serwer za glas Amerike.

Prema njegovim riječima. Washington će ostati pri ideji da bi odnosi između Srbije i Kosova trebalo da budu normalizovani i možda će pkušati da dalje radi na ekonomskoj normalizaciji, u okviru koje je sporazum koji je Trumpova administracija potpisala u septembru u Bijeloj kući mali korak u pravom smjeru.

Poznato je da su, u osnovi, sve zemlje Balkana posvećene takozvanom mini Schegenu, a mislim da će za Kosovo i Srbiju biti lakše da ostvare ekonomsku normalizaciju ako to čine sve zemlje Balkana, odnosno ako to ne bude zasnovano samo na bilateralnoj osnovi, rekao je Serwer.

POPULARNO  MARIJA SE SKINULA U BIKINI, POKAZALA TANKE, PREPLANULE NOGE: Svi gledaju samo JEDNO, KAD PRIMJETITE UHVATIT ĆETE SE ZA GLAVU!

Serwer dodaje da očekuje i podsticaj za postizanje političkog sporazuma Srbije i Kosova zasnovanog na teritorijalnom integritetu i suvernitetu dvije države, ali ističe da nije siguran da je to moguće postići.

Iskreno govoreći, mislim da je Aleksandar Vučić sasvim jasno stavio do znanja da ne želi da bude predsjednik Srbije koji će priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, a to je ono što je potrebno za stvarnu normaliaciju. Ako on to nije spreman, taj aspekt će biti odložen na veliko razočarenje kosovskih vlasti, rekao je Serwer.

Please follow and like us: