Joe Biden nije volio Franju Tuđmana i Slobodana Miloševića, nazivao ih je RAZBOJNICIMA!

Biden je Tuđmana spominjao kao prijetnju miru i stabilnosti na područje bivše Jugoslavije.

Američki predsjednik Joe Biden nije bio sklon Franji Tuđmanu. Tokom devedesetih u raznim ga je prigodama nazivao “autoritarnim razbojnikom”, “antidemokratskim vođom”, faktorom nestabičnosti na Balkanu, “Gramzivim moćnikom” koji je “satkan od istog materijala kao Milošević” i koji je s njim radio na podjeli Bosne i Hercegovine, čovjekom koji “ne spada među pozitivce” i koji će vjerovatno biti procesuiran za ratne zločine.

Zbog ponašanja prvog hrvatskog predsjednika, Biden je tražio i ubstavu pozajmice Svjetske banke Hrvatskoj. Na kraju je potpisao pismo u kojem je od Tuđmana zahtijevao da prestane s proustaškim revizinizmom u bivšem logoru Jasenovac.

Citirani opisi nalaze se u transkriptima rasprava koje su u američkom Senatu vođene od početka devedesetih pa sve do sredine 2000 – prenosi Portalnovosti.

Kao senator savezne države Delaware, Biden je Tuđmana spominjao u različitim kontekstima. Pretežito kao prijetnju miru i stabilnosti na području bivše ugoslavije – na šta je upozoravao gotovo sve do Tuđmanove smrti – a nponekad i kao primjer američkog pripitomljavanja zaraćenih strana povodom bliskoistočnih intervencija u mandatima Džordža Buša (George Bush).

POPULARNO  OGLASILI SE AMERIČKI MEDIJI: Znate li šta će se desiti u slučaju da Donald Trump odbije da napusti Bijelu kuću?

Najglasniji političar u Vašingtonu

Svoje zaključke o Tuđmanu Biden je temeljio na argumentima koji su proizašli iz njegove izrazite psovećenosti posljedicama raspada Jugoslavije.

Za vrijeme ovdašnjim ratova bio je sneažno involviran u oblikovanje američke politike prema Balkanu. Njegovi memoarski zapisi, kao i arhiva američkog Senata, pokazuje da je bio vjerovatno najglasniji političar u Vašingtonu kada je riječ o zalaganju za vojnu intervenciju protiv srpskih snaga.

U javnim istupima i na zatvorenim sastancima, kao senator i predsjednik pododbora za evropska pitanja, od američke je vlade opetovano tražio micanje embarga s uvoza oružja za bošnjačku stranu i bombardiranje srpskih vpjnik položaja.

Najprije je slao apele Buša, a od 1993. godine i Bilu Klintonu (Bill Clinton)

Please follow and like us: