JOE BIDEN PORUČIO: “U BiH nije bio građanski rat, to je bio planirani genocid!”

Savjetodavno Vijeće za BiH u Washingtonu je prije tri godine proslavilo 25. godišnjicu američkog prizanja neovisnosti naše zemlje. Tada je Joe Bidenu uručena nagrada za životno djelo, za pomoć BiH.

Biden se te noći prisjetio, kako je, među prvia, upozorio da se u Bosni planira etničko čišćenje i genocid, prvog susreta sa Slobodanom Miloševićem, borbe da se ukine embargo na uvoz oružja, te govora Harisa Silajdžića u Senatu.

Objavljujemo transkript Bidenovog govora iz 2017. godine:

– Kako divni i velikodušni i pretjerani komentari moja sestra i moja najbolja prijateljica, moja sestra Valerie je ovje sa mnom večeras. Čula me je kada sam kazao da su naši otac i majka ovdje, moja majka bi mislila da govorimo o mom bratu, a moj otac bi misli oda je ovo sve istina.

Želim se zahvaliti svima i Savjetodavnom vijeću za ovu čast. Kao što bi moj pomoćnik koji je sa nom radio u Ministarstvu odbrane i koji je još uvijek sa mnom, rekao, da je ovo moja velika strast. Imam nekoliko stvari u mojoj karijeru koja je mnogo duža nego što sam očekivao na koje sam veoma ponosan. Nema ništa na što sam vipe ponosan od moje povezanosti sa naporom da se okonča genocid u Bosni i Hercegovini.

Znam da je jedan od nagrađenih, iako mislim da nije u mogućnosti da prisustvuje, jedan od mojih najbližih prijatelja, lično i politički iz druge partije, nekada smo mi Demokrate i Republikanci bili prijatelji, Bob Dole. Tamo 1991. godine kao što je već navedeno bi osam dosta mlađi američki senatro i bi osam predsjedavajući podmoniteta za evropske poslove dugo vremena. Također 1978. godine sam naivno napisao dokument o evropskom komunizmu, jer su lokalne komunističke partije osvojile brojne zemlje u istočnoj Evropi i bila je određena histerija u Sjedinjenim Državama, da li raste komunizam u Evropi? Tada me je Predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove, čvjek koji se zvao Sparkman, koji je naslijedio Wiliama Fulbrighta, poslao da napišem izvještaj i tada me je Fullbriht molio da ne stavljam na papir da će Sovjetski Savez propasti do 1990. godine. Pogriješio sam za jednu godinu. Kada je Berlinski zid konačno pao i kada se biveš sovjetsko carstvo počelo da raspada Jugoslavija je napravila neke inicijalne dobre poteze prema mirnoj tranziciji. Nastavio sam slušati i čitati izvještaje o tome šta se dešava u BiH i šta je dolazilo iz Beograda. Započeo sam seriju saslušanja i ono što o zlostavljanjima i haosu u BiH koja je pokrenuo Slobodan Milošević. Zbog toga su neke moje koelge mislile da sam alarmist. U to vrijeme sam već duže vremena bio u Senatu i bi osam predsjedavajući tog komiteta i imao sam pravo da nastavim to raditi. Ali ono što se desilo, je da sam postoa uvjeren kroz ta saslušanja i kroz kontakte sa stranim diplomatama da je Milošević planirao etničko čišćenje BiH.

Please follow and like us:
POPULARNO  Kašalj, bol u plućima i visoka temperatura! Kija Kockar rastužila svoje fanove...