JUTARNJI IZVJEŠTAJ: Preminula četiri pacijenta, najviše pozitivnih nalaza iz Sarajeva i Goražda..

U Kliničkog centru Univerziteta u Sarajevu tokom noći testirano je 339 uzoraka na prisustvo koronavirusa.

Kako je potvrđeno iz KCUS-a, u Kantonu Sarajevo je 78 pozitivnih, a Goraždu 21, Bugojnu osam, Olovu tri, Kaknju, Zavidovićima, Visokom, Kreševu i Vitezu po dva, te u Donjem i Gornjem Jajcu po jedan pozitivni pacijent.

U KCUS, je ukupno 262 Covid-bolesnika na Koševu, dok ih je u izolatoriju Podhrastvoi smješteno 90, a 37 ih je na intezivnoj njezi sa vrlo teškom kliničkom slikom. Četiri paijenta su premiula.

Strukovni sindiakt medicinskih sestrada i tehničara Kantona Sarajevo poziva pacijente da bez velikih razloga ne dolaze u zdravstvene ustanve s obzirom na sve lošiju epidemiološku situaciju.

Na ovaj način će, kako se navodi, prvenstveno zaštiti sebe, omogućiti kvalitetniju uslubu onim pacijenetima kojima je pomoć stvarno potrebna, ali pomoć zdravstvenim radnicima koji su na izmaku snage i kojih je iz dana u dan sve manje na poslu jer su zaraženi.

POPULARNO  ŠOKANTNE BROJKE U AMERICI! DO SAD JE OD COVIDA-19 UMRLO VIŠE OD 28.000 LJUDI Broj zaraženih i dalje brzo raste, guverner New Yorka izdao novu naredbu!

– Molimo pacijente za razumijevanje i strpljenje jer se kao društvo nalazimo u veoma složenoj situaciji – saopćeno je iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i teničara KS.

Ovaj sindikat traži od menadžera zdavstvenih ustanova da se dodatno angažiraju i nabave svu neophodnu opremu za zaposlene.

U cilju prevazilaženja teške situacije, također smatraju da treba organizirati službu za kontakt sa pacijentima.

Please follow and like us: