KLUPKO SE ODMOTAVA, BRISEL JE NAPRAVIO PRVI KORAK! Sve spremno za sankcije Dodiku, moguća zabrana putovanja i zamrzavanje imovine..

Upozorenje visokog predstavnika Valentina Inzka upućeno Miloradu Dodiku da bi se mogao suočiti sa sankcijama Evropske unije.

Upozorenje visokog predstavnika Valentina Inzka upućeno Miloradu Dodiku da bi se mogao suočiti sa sankcijama Evropske unije (Eu) ukoliko do narednog proljeća ne ukloni ploču posvećenu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću sa studenstskog doma na Palama korak je bliža ostvarenju.

Pravne pretpostavke za taj korak stvorio je EU, odnosno Vijeće EU-a koje je u ponedjeljak usvojilo uredbu o uspostavljanju globalnog režima sankcija za prekršitelje ljudskih prava. Radi se o prvoj uredbi takve vrste, koja omogućava EU da sankcionira pojedince, entitete i tijela, uključujući državne i nedržavne aktere, odgovorne ili povezane sa ozbiljnim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava širom svijeta.

POPULARNO  Marija Šerifović odlučila da svoj honorar od nekoliko hiljada pokloni djevojci koja je izgubila sve u požaru!

Takve restriktivne mjere predviđat će zabranu putovanja koja se odnosi na pojedince i zamrzavanje finansijskih sredstava i resursa, te zabranu raspolaganja finansijskim sredstvima i resursima fizičkim ili pravnim licima, subjektima ili tijelim koja su odgovorna za teška kršenja il povrede ljudskih prava, koja pružaju podršku takvim kršenjima ili takvim povredama, ili u njima na neki drugi način učestvuju, kao i onima koji su povezani sa navedenim fizičkim i pravnim licima, subjektima i tijelima.

Ciljane sankcije mog se nametnuti odgovornima za navedena djela ili onima koji pružaju finansijsku, tehničku ili materijalnu podršku ili su na drugi način uključeni u ta djela, kao i povezanim osobama/tijelima.