KRIZNI ŠTAB ODRŽAO VANREDNU SJEDNICU! DONIJELI NOVE MJERE: Jedna važi za sve građane BiH!

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH održao je vanrednu sjednicu na kojoj su donesene odluke o uvođenju novih mjera.

Nove mjere su u najveće tijelu tiču zdravstvenog sektora, iako jedna naredba važi i za sve građane FBiH, a to je obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom na teritoriji cijele FBiH.

Usljed pogoršane epidemiološke situacije i smanjenog broja kreveta za oboljele od koronavirusa, svih zdravstenim ustanovama na području FBiH je naloženo proširenje kapaciteta za pacijente zaražene Covid-19.

Dakle, prema tom zahtjevu svaka bolnica i klinčki centar u ovom bh. entitetu morat ć jedan dio svojih kapaciteta preusmjeriti usključivo na liječenje zaraženih pacijenata sa srendjom i teškom kliničkom slikom.

Kako saznajemo u FBiH se uvodi i nova vrsta testiranja – antigensko koje će ubrzati tezultate testova i tako brže sprečavati širenje virusa.

POPULARNO  TUŽNE FOTOGRAFIJE: Pogledajte prazne ulice Sarajeva, Zenice, Žepče, Jajce, Banovići, Livno, Bijeljina...

Prema dostupnim informacijama riječ je o pouzdanim testovima pomoću kojih se otkiva prisutnost angitena, odnosno samog virusa u kratkom vremenskom periodu. Način uzimanja uzorka je sličan kao kod PCR testa.

Brzi antigenski testovi često se koriste u dijagnoziranju respiratornih patogena među kojima su gripa i RSV virusi. Razlika u odnosu na PCR je u činjenici da brzi test otkriva virus samo ako postoji u velikim količinama, za razliku od PCR testa koji je osjetljiviji na male količine virusa.

Svi detalji novih mjera i naredbi bit će poznati u 13:30 sati kada je zakazana konferencija za medije Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Please follow and like us: