NAJNOVIJA ODLUKA! Građanima Srbije biće smanjene rate za kredit – OVO SU SVI DETALJI!

Oko 65 odsto vrijednosti ukupnih domaćih kredita, koji su prema podacima iz jula iznosili 2.590,2 milijarde dinara (oko 20 milijardi eura), bilo je indeksirano ili odobreno u eurima, a 43 odsto njih je vezano za evropsku kamatu Euribor čiji će pad sniziti i rate u njihovom otplati, rečeno je danas Tanjugu u Narednoj banci Srbije.

Smanjenje Euribora trebalo bi da se odrazi i na nižu cijenu novog zaduživanja u eurima.

Euribor u većoj mjeri utiče na kredite privredi, s obzirom na to da je kod privrede veće učešće evroindeksiranih i kredita u eurima – 83 odsto, u poređenju sa kreditima stanovništvu – 44 odsto.

POPULARNO  Javio se Emir Hadžihafizbegović iz izolacije! Evo šta je rekao..

– Prema podacima za jul, za Euribor je bilo vezano oko 43 odsto vrijednosti ukupnih domaćih kredita, tako da se smanjenje Euribora direktno održava na njihov niži nivo rata – kažu u NBS.

Inače kamata na tromjesečne međubankarske pozajmice u evrozoni, Euribor pala je ove sedice na istorijski minimum od minus 0,49 procenata.

U centralnoj banci Srbije navode da bi pored nižih rata za kredite koji su u otplati, smanjenje Euribora trebao da se odrazi i na nižu ciju novog zaduživanja u eurima, s obzirom na to da doprinosti nižoj cijeni izvora za kredite u eurima.

Please follow and like us: