NERMIN HUBIĆ OTKRIVA: Prvi milion sam zaradio kada mi je bila 21 godina, evo i kako..

Bosanskohercegovački biznismen Nermin Hubič, porijeklom iz Višegrada zaintrigirao je bh. javnost svojom višemilionskom ponudom za kupovinu devestiranog Doma penzionera u Nedžarićima u Sarajevu. Mnogi su se upitali otkud mu 14. miliona KM, kako je zaradio, čime se bavi. U intervjuu za Faktor Hubić je rekao da je svoj prvi milion KM zaradio kada je imao 21 godinu, osnivač je vipe kompanija.

Otkrio je šta ga čini sretnim, koja je njegova maksima za uspjeh, je li sreća para puna vreća, a ima poruku za sve one koji žele otići iz zemlje.

Kako je biti investitor u BiH?

– Lijepo, mi imamo već 20-tak godina iskustva u biznisu, u radu u različitim segmentima sa manje ili više uspjeha, ali mi do sada zaista nismo imali nikakvih problema kada je riječ o administraciji. Naoričito bih istakao posljednjih šest godina, otkako je premijer Federacije Fadil Novalić.

Za razliku od vas, mnogi investitori kako domaći, tako i strani, žale se na užasnu papirologiju u našoj zemlji, naročito FBiH, procedure, dužinu čekanja da određene dozvole, predug rok za otvaranje firmi.

– Evo ja prvi firmu kada sam otvorio, to je bilo 1998. godine, trebala su mi dva-tri mjeseca da registrujem firmu. Evo, nedavno smo osnovali još jednu kompaniju. Znači, 4. januara smo podnijeli zahtjev sudu i već smo u PDV sistemu, evo nema ni mjesec. Znate šta je poenta stranih investitor ili naših domaćih ljudi koji su kao strani investitori? Oni misle da su Bogom dani. I zaista, bh. investitori, privrednici, poduzetnici su u podređenom položaju u odnosu na strane investitore. Čak postoje i neki benefiti za njih. Ja sam čak razmišljao da odem osnovati kompaniju u Švicarskoj pa da se pojavim ovdje.

POPULARNO  Kina u Španiju poslala 640.000 testova koji nisu ispravni, pa stanovnici masovno umiru!

Vi ste milioner, koji je vaš recept za uspjeh, koliko firmi ste imali ili imate, kako je sve krenulo?

– Završio sam medresu, a potom Ekonomski fakultet, na kojem sam i magistrirao. Krenuo sam od poslovno-finansijkog konsaltinga. Zapravo, 2001. godine je to dobilo neku ozbiljnu formu. Ja se dobro sjećam, evo sada ću otvoreno kazati, 21 godinu sam imao kada sam prvi milion KM brojao na stolu. Percepcija 97 ili 98 godine. Sarajevo je bilo porušeno, i ja sam otvorio firmu koja je imala biznis prioizvodnje građevinske stolarije i enterijera. I onda 2001. godine sam otvorio kompaniju koja se bavila poslovno finansijskim konsaltingom i ona je egzistirala u tom kapacitetu do 2016. godine, kada sam je prodao. I to je prvi put na ovim prostorima da je neko taj biznis koji je “rezervirsan” isključivo za kompaije iz Londona, Beča prodao internacionalnoj kompaniji koja i dan-danas egzistira.

Please follow and like us: