NJEMAČKA SE NAORUŽAVA! Nijedna druga zemlja nije toliko povećala izdvajanja za vojsku, šta se dešava?!

Niti jedna druga vodeća zemlja svijeta nije toliko povećala izdvajanja za vojsku kao Njemača, javlja Institut za mirovna istraživanja SIPRI iz Stockholma. No u ukupnim izdvajanjima su daleko ispred i dalje SAD i Kina.

Rekordnih 1.917 milijarni američkih dolara u svijetu je 2019. godine potrošena za naoružanje. To je najviša suma od 1988. godine, navodi se u aktuelnom godišnjem izvješću međunarodnoh intituta za mirovna istraživanja (SIPRI) iz Stockholma. U usporedbi s 2018. godine to je porast od 3,6 posto. Istodobno je riječ i o najvećem godišnjem povećanju izdataka za naoružanje od 2010.

Tome je doprinijela i Njemačka, koja je 2019 godine za naorućanje izdvojila 10 posto više nego godinu dana ranije. Tako snažan porast nije zabilježila niti jedna od petnaest vodećih zemalja svijeta. Berlin je prošle godine za vojsku izdvojio 49,3 milijardni dolara.

POPULARNO  Đorđe dobio emotivnu poruku podrške od strane čitave ekipe Zvezde Granda!!

Max Mutschler iz bonskog Međunarodnog centra za konverziju (BICC) istražuje pitanja naoružavanja na tom vodećem njemačkom institutu za mirovna istraživanja. U razgovoru za DW ovaj plitolog ukazuje na rasppravu o NATO cilju od dva post izdvajanja. Naime, na NATO summitu u Walesu 2014. godine, je odlučeno da bi se sve zemlje članice tog vojnog saveza u roku od deset godina trebale približiti tom cilju koji predviša da izdvajana za vojsku iznose dva posto bruto domaćeg proizvoda: Još i prije Trumpove administracije na Njemačku je vršen pritisak da poveća izdvajanja za vojsku. Taj pritisak sada pokazuje rezultate. Ipak, mora se reći da su izdvajanja još uvijek dosta daleko od tih dva posto – objasnio je Mutschler.

Please follow and like us: