NOVA JE NAREDBA UPRAVO STIGLA! KAFIĆI I TRŽNI CENTRI VIŠE NEĆE…

Novom naredbom Kriznog šaba Ministarstva zdravstva KS zdravstva, dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru isključivo na sljedećim mjestima, uz obavezno pridržavanje preporuka od strane zavoda za javno zdravstvo FBiH (higijensko-epidemioloških mjera) u skladu sa tačkom 1. ove naredbe (zabranjeno okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom prostoru i više od 60 osoba na otvorenom prostoru) bez obzira na kvadraturu ugostiteljskog objekta.

Sve to navedeno, uz poštivanje svih mjera distance između stolova od dva metra i više, i uz najmanje jedan metar distance između osoba za istim stolom.

– U ugostiteljkom objektu u svakom trenu ne smiju biti više od 30 osoba u koje se ne ubrajaju uposlene osobe – naglašeno je.

Ovom naredbom je ograničen i broj klijenata koji borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti, malim obrtima i tržnim centrima.

– Dozvoljava se jedna osoba na 10m2 prostora s tim da ni u jednom trenutku u objektu ne može biti više od 30 osoba, u koje se ne ubrajaju uspolene osobe. Privredni subjekti su dužni pratiti broj osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske. U hodnicima tržnih centara ukloniti sva mjesta za sjedanje i boravak koji omogućava zadržavanje centara ukloniti sva mjesta za sjedenje i boravak koji omogućava zadržavanje osoba unutar objekata. Sve navedeno je obavezujuće i za hotele, motele i hostele – precizirano je ovom naredbom.

POPULARNO  PITANJE DANA? Kad krene rat, da li će nam puške nabavljati Fadil Novalić, efikasno i brzo baš kao i vakcine?

Sve ustanove, preduzeća, institucije koje imaju organizovane restorane i menze unutar svojih objekata dužni su pridržavati se svih mjera koje važe i za ugostiteljske objekte iz tačke 4. ove Naredbe.

U plesnim školama se dozvoljava organizacija treninga samo za individualne treninge.

Ove naredbe stupaju na snagu danom donošenja.

Please follow and like us: