NOVI ŠOK ZA SVIJET: Prvo se zarazili koronom, a sad se pojavio novi problem…

Kako se koronavirus proširio izvan granica Kine, sve je izglednije da će utjecaj te epidemije na globalno gospodarstvo biti veći nego što se prije očekivalo, pa analitičari smanjuju procjene rasta, dok cijene dionica na svjetskim burzama oštro padaju.

U kontinentalnoj Kini u utorak je bilo 406 potvrđenih novih slučajeva zaraženih koronavirusom, manje nego prethodnom dana, kada je broj zaraženih porastao za 508, dok je u Južnoj Koreji broj zaraženih znatno porastao. Kinesko Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo objavio je u srijedu i da je u utorak od koronavirusa umrlo 52 ljudi, manje u odnosu na 71 smrtni slučaj dan prije. Ukupan broj zaraženih porastao je, ipak na 78.064, a umrlih na 2.715.

Središnja pokrajina Hubei, gdje je epicentar epidemije, pojavila je 401 novi slučaj zaraze, manje u odnosu na 499 slučajeva dan prije.

POPULARNO  Radovan Karadžić ide svojoj kući! Slavlje i sreća vladaju u porodici Karadžić!

Najviše umrlih u Kini i Iranu.

Južna Koreja izvjestila je, ipak, u srijedu o 169 novih slučajeva zaraze, više u odnosu na 60 dan prije, čume je ukupan broj zaraženih u zemlji porastao na 1.146. Najviše novozaraženih, njih 134, zabilježilo je u četvrtom po veličini gradu Daegu, priopćio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC). Dosad je od koronavirusa u Južnoj Koreji umrlo 12 ljudi. Kuvajt je, ipak, prijavio dvije novozaražene osobe koje su se vratile iz Irana, pa je njihov ukupaj broj porastao na 11.

Na kvartalnoj razini kineski bruto domaći proizvod (BDP) mogao bi, ipak, pasti oko 2,5 posto, smatraju analizičari Capital Economicsa. To bi imalo osjetan utjecaj na globalno gospodarstvo, s obzirom da kinesko gospodarstvo čini oko 16 posto globalnoga.

Please follow and like us: