Novi zakon o useljavanju u Njemačku: Evo šta znači on za građane naše zemlje!

  • Novi zakon ukida barijeru po kojoj je u traženju posla prednosti imao Nijemac ili građanin Evropske unije u odnosu na građanina zemlje koja nije članice Evropske unije.

    Od 1. marta u Njemačkoj stupa na snagu novi zakon o useljavanju koji nudi niz olakšica u odnosu na stari zakon. Šta on sve donosi i o kojim se konkretno olakšicama radi?

    Novi zakon o useljavanju je ustupak njemače vlade Udruženju poslodavaca, kako bi se u Njemačku brzo i nebirokratski mogla dovodi kvalifikovana radna snaga. U mnogim branšama postoji manjak stručnog kadra i mnoge firme zbog nedostatka radnika ne mogu preuzimati nove narudžbe i trpe ogromnu financijsku štetu – piše Deutsche Welle.

    Novi zakon ukida barijeru po kojoj je u traženju posla prednost imao Nijemac ili građanin Evropske unije u odnosu na građanina zemlja koja nije članice Evropske unije. Procedura dolaska radnika iz zemlje van EU je trajala veoma dugo i zbog toga se na odgoor Njemačke ambasade, odnosno konzulata, čekalo i po godinu dana.

    Sada njemačka ambasada, nakon što na primjer jedan građanin iz BiH postavi molbu za vizu, ima rok od 3 sedmice da pošalje upit Saveznom uredu za rad i zapošljavnje, koji onda, po novom zakonu, više ne vrši provjere ima li na birou neko iz Njemačke koji je podesan za taj posao, već u roku od 3 sedmice mora da odgovori na upit ambasade.

Please follow and like us:
POPULARNO  ZABRANA IZLASKA OD 10 DO 5, DRŽAVA UVODI STROGE MJERE: Sve više zaraženih, OVO SU NOVA PRAVILA!