OGLASILA SE DOKTORICA IZ KOVID BOLNICE: Sve više mladih na respiratorima, ignorišu glavni simptom sve dok se ne desi..

Koordinatorka kovid bolnice Bežanijska kosa nosi nadimat Milunka Savić.

U trećem talasu su najozbiljnije kliničke slike, vrlo brzo se razvijaju upale pluća i vrlo su brza pogoršanja. Kad nam pacijent dođe s pneumonijom u zakosnjelom stadijumu, sve je bliže mehaničkoj ventilaciji. Na respiratorima su nam listom mlađi ljudi, koji su bili zdravi prije korone. Svi kapaciteti su nam popunjeni, imamo oko 300 pacijenata i bukvalno se čeka da se neko otpusti da bismo mogli da primamo nove ljude, rekla je anestiolog ass. dr Marija Milenković, koordinatorka kovid bolnice Bežanijska kosa, koja u regularnim okolnostima radi u Urgentnom centru.

Šta je Tačna starosna struktura pacijenata na respiratoru?

Uopšte nema starije populacije, uglavnom su to pacijenti starosti od 45 do 65 godina. Naravno, ima i poneki baš star pacijent, ali to su uglavnom oni koji su tu došli iz bolnice, poslije neke operacije, gdje im je otrkivena korona. Ali ima dosta mlađih koji su zanemarivali svoje simpotome s visokom temperaturom i onda su zbog pogoršanja završili na mehaničkoj ventilaciji, sa visokim skorom viđenim na skeneru. Kada već dođu u zakasnjelom stadijumu pneumonije, nema ih mnogo pomoći. Uvijek zahtijevaju neki vid mehaničke ventilacije, neinvazivne ili invazivne.

POPULARNO  UPRAVO STIGLA VIJESTI: Izbori u BiH odgođeni? Oglasio se član kriznog štaba!

I onda ide progresija na druge organe?

Apsolutno tako. Sve češćenje je to udruženo sa srčanim tegobama, dolazi do razlčitih oblika srčanog popuštanja, na šta su, posle ovoliko iskustva, kardiolozi već navikli. Tu su i tegobe povezane s gastrointestinalnim traktrom, nervnim sistemom. Kad imate proliv, povraćanje, glavobolje, to su već simpomi od drugih organa, a otežano dizanje je od pluća.

Na respiratoru kreće i otkazivanje organa?

Respirator je mašina koja pomaže, ali tu morate da budete sedirani. I onda polako počinje multiorganska disfunkcija, počinju da otkazuju i drugi organi. Otkazuju bubrezi, pacijent završava na dijaizi i, uopšte, umanjena je sposobnost cijelog organizma da se bori i reaguje.

Please follow and like us: