OGLASILI SE: Broj zaraženih se povećava iz nepoznatih razloga, situacije je loša..

U posljednja 24 sata na području Republike Srpske registrovano je 106 novozaraženih osoba. Jedna osoba je iz Gacka je preminula od posljedica korona virusa. Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je kako je pogoršana epidemiološk situacija te da se virus u nekim lokalnim zajednicama širi iz nepoznatih razloga.

Najveći broj novozaraženih je u Garišci – 25, slijedi Bajaluka sa 15, Prijedor -11, zatim Zvornik- 10, Bijeljina – 9, Laktaši – 7, Foča – 6, itd. U posljednja 24 sata hospitalizovano je 18 osoba, a ukupno ih je 230.

– Epidemiološka situacija ne povoljna i pogoršanje je primjetno. Nažalost, u određenim lokalnim zajednicama imamo, bez poznatog razloga, povećan broj slučajeva. Veći broj građana se javio sa simptomima i utvrđeno da su pozitivni. To je ono što smo očekivali s početkom jeseni. Problem je da se kroz privatna druženja i određena organizovana druženja dešavalo da se nisu poštovale nikakve preventine mjere i samim time došlo je do novog skoka broja pozitivnih osoba u tim lokalnim zajednicama. To traje već 3-4 dana. Konkretno, odnosi se na opštinu Pale gdje je pogoršana siutacija zbog druženja ili u ugostiteljskim ili privatnim objektima ili organizovane sahrane gdje se nisu poštivale mjere – rekao je Zeljković.

POPULARNO  NAROD NAPUŠTA DRŽAVU NASTALA OPŠTA PANIKA: Evo šta se dešava, stigle najnovije informacije!

Upozorio je da svi oni koji imaju suh kašalj, povišeno temperaturu, curenje nosa, gubitak čula okusa i mirisa ili čak glavobolju koja traje duše od četiri dana, trebaju se javiti porodičnom ljekaru.

– Ovo je period kada ne smijemo gubiti niti jedan dan jer klinička slika jako brzo može da se pogorška i da se brzo javi upala pluća. Pokušavamo da građani budu svjesni koliko je značajno sada nošenje maske i fizičke distance, kada imamo period virusa gripa, Covida i aerozagađenje. Maska nam daje mogućnost da budemo zaštićeni, a fizička distanca da smanjimo rizik – rekao je Zeljković.

Ponovio je, kako bez obzira na hladno vrijeme građani i dalje moraju pojačano prati ruke i vršiti dezinfekciju.

Za sada su zadovoljni epidemiološkom situacijom u osnovnim i srednjim školama, ali je napomenuo kako to u mnogome ovisi od epidemiološke situacije u lokalnoj zajednici.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS upozorili su da ovaj bh enitet, po broju zaraženih, dostiže nivo koji je viši od prethodnih nivao, a da se pogoršanje očekuje i u narednom periodu.

Please follow and like us: