OGLASILI SE IZ WHO: Vakcine protiv koronavirusa mogle bi biti dostupne u decembru!

Vrlo je ohrabrujuće vidjet napredak u kliničkim ispitivanjima koja se događaju širom svijeta, rekla je Swaminthan iz WHO-a

Iz svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekli su u ponedjeljak da će vakcine protiv COVID-19 vjerovatno biti dostupne u decembru ili početkom 2021. godine na dotstavljanje regulatorima na odobrenje.

– Vrlo je ohrabrujuće vidjeti napredak u kliničkim ispitivanjima koja se događaju širom svijeta. Kao što znate, imamo oko 40 kandidata za vakcinu u nekoj fazi kliničkih isptivanja, a njih deset je u trećoj fazi, a to su klinička ispitivanja u kasnoj fazi, koja će nam dati informacije o efikasnosti i sigurnosti – rekla je Andolu Agency (AA) Soumya Swaminthan, glavna naučnica WHO-a.

Kazala je i da najraniji datum kada bi vakcina mogla izaći na tržište i dostavljena regulatorima “od početka od decembra 2020. godine, do početka 2021. godine”

Doktroica Mariangela Simao, direktorica WHO-a za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima, rekla je da će razvijena vakcina morati imati dozvolu u zemlji u kojoj se odvijalo ispitivanje.

POPULARNO  MUŽ PJEVAČ JE TUKAO TRUDNU, PA JE IZGUBILA BEBU ZBOG TOGA! Otkrila JEZIVE detalje, ZADRUGARI GUTALI KNEDLE kad su čuli njenu priču..

– Mi također, imamo proizvode kapacitete koji će biti potrebni za upotrebu na nivou države. Toliko mnogo koraka treba preduzeti nakon što njegovo ispitivanje u trećoj fazi stvarno završi – pojasnila je Simao, dodajući da WHO vrlo dobro blisko sarađuje sa nacionalnim regulatornim tijelima.

Ranije je Tedros Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a govorio protiv “koncepta postizanja takozvanog imuniteta krda puštanjem virusa da se širi.

Ghebreyesus je reako da nikada u istoriji javnog zdravstva imunitet krda nije korišten kao strategija odgovora na epidemiju bolesti, a kamoli na pandemiju.

Kao naprimjer je naveo da bi za imunitet protiv ospica trebalo zaraziti oko 95 posto populacije.

– Preostalih pet posto bilo bi zaštićeno činjenicom da se ospice neće širiti među onima koji su imuni. To je znanstveno i etički problematično. Prvo, ne znamo dovoljno o imunitetu na COVID-19 – kazao je Ghebreyesus.

Please follow and like us: