OGLASILI SE: Šta donosi novi njemački zakon o useljavanju stručnog kadra..

 1. marta 2020. godine na snagu stupa na snagu novi njemački zakon o usljeavanju stručnjaka. Novim zakonom će biti proširene već postojeće odredbe o usljeavanju. Zakon se primjenjuje na državljane svih zemalja širom svijeta i odnosi se prvenstveno na osobe sa stručnom ili akademskom kvalifikacijom. Važno je da visokoškolska ili stručna kvalifikacija moraju prethodno biti priznate u Njemačkoj. Prema novom zakonu o useljavanju, prvi je korak dakle podnošenje zahtjeva za priznavanje (nostrifikaciju) kvalifikacije u Njemačkoj. Ako je izdata potvrda o priznavanju kvalifikacije, sljedeći korak je podnošenje zahtjeva za vizu u Njemačkoj ambasadi u Sarajevu.

  Šta je novo od 1. marta?

  – Ukoliko postoji ponuda za posao i ako je izvršena odgovarjauća nostrifikacija kvalifikacije ubuduće se mogu doseliti stručnjaci iz svih oblasti rada. Ukida se pravilo po kojem je za samo određena, jasno definisana deficitarna zanimanja postojala mogućnost usljeavanja. Osim toga kod ovih zahtjeva više se neće primjenjivati pravilo provjere po kojem prednost pri konkretnom zapošljavanju ima stručni kadar iz Njemačke ili Evropske unije.

  – Osobe sa priznatom stručnom kvalifikacijom mogu podnijeti zahtjev za vizu u svrhu traženja posla. Radno mjesto mora biti u skladu sa obrazovanjem i primjereno kvalifikaciji.

  – I za mlade ljude koji još nisu stekli stručni kvalifikaciju ovaj zakon otvara nove mogućnosti: osobe mlađe od 25 godina mogu ubudće podnijeti zahtjev za vizu, kako bi u Njemačkoj tražile mjesto za stručno obrazovanje  tamo stekle svoje kompletno obrazovanje.

  – Neophodno poznavanje njemačkog jezika dokazuje se predočavanjem certifikata o položenom ispitu.

  – Nema starosne granice. Osobe starije od 45 godina, međutim, moraju dostaviti dokaz o minimalnoj plati.

Please follow and like us:
POPULARNO  Političar iz Švedske javno izjavio: "Muslimani nisu 100% ljudi..."