OGLASIO SE MILORAD DODIK VEZANO NA INZKA: “Znam što će se dogoditi tom “mrzitelju Srba”

Milorad Dodik je rekao da to pismo dokazuje da Inzko “mrzi sve Srbe”

Vlasti RS oraju prestati veličati osobe osuđene za ratne zločine jer je to jedini način da se od takvih zločina distanciraju i otvore put pomirenju u Bosni i Hercegovini, rekao je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.

Inzko je uputio pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću u kojem praktično optužuje srpski narod da nosi kolektivnu odgovornost zahtjeva parlamentu RS-a da poništi odluke iz 2016. godine kojima je dodijelio priznanja ratnim liderima bosanskih Srba poput Radovana Karadžića, Momčila Krajptnika i Biljane Plavšić – piše Radio Sarajevo.

Podsjetimo, sve tri osobe su osuđene za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Inzko od Ćubrilovića pismom zatražila da se do kraja aprila poište odluke kojima im je taj parlament dodijelilo posebna priznanja za nastanak RS.

POPULARNO  NEVJEROVATNA OTKRIĆA AMERIČKOG NAUČNIKA! Dokazao postojanje života na Marsu pomoću NASA snimka! (FOTO)

Brojni političari iz RS ocijenili su da je to neprihvatljiv pritisak i nametanje “kolektivne krivnje” svim bosanskim Srbima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da to pismo dokazuje da Inzko “mrzo sve Srbe” i ponudio je i “svoje proročanstvo” što će se na kraju dogoditi Inzku, ai i zemlji iz koje dolazi.

– Austijanci su i ranije postavljali ultimatume i znamo kako su prošli. Tim ultimatumima su pravili ogromne štete srpske narodu. Izgubili smo 35 posto svog stanovništva i 50 posto vojno sposobnog. Ali su Austrijanci ostali bez države. Nestala je Austro-Ugarska. Ja to i kroz ova prizmu gledam, aiko se on sad ovome smije, rekao je Dodik za Televiziju RS.

Please follow and like us: