Oglasio se suprug preminule Melihe Lisak: Prikopčali su je trudnu na respirator, bila je živa još samo 40 minuta, umrla je i moja žena i beba…

Jasmin Lisak, suprug Melihe Lisak, dvadesetčetverogodišnjakinje koja je preminula na KCUS-u prije nekoliko dana u sedmom mjesecu trudnoće, u ispovijesti je ispričao njene posljednje dane.

Osim što mu nisu dozvolili ni da je vidi, niti da joj donese stvari, njegovoj supruzi Melihi su uzeli i mobitel, pa se nisu mogli ni čuti. A jedva je dobijao ljekare pozivima na fiksne brojeve. Supružnici Lisak imaju i petogodišnjeg sina Hamzu i žive u mjestu Dobrinje, između Kaknja i Visokog.

– Njoj je pozlilo prije 16 ili 17 dana. Dobila je bolove u stomaku u leđima. Odvukao sam je za Zenicu. Nisu je htjeli primiti. Pregledali su je i rekli: “Ti si za kuće, nisi ti za bolnice”. A isti slučaj smo imali i sa prvim dijetom. Znate, mi imamo sina od pet godina. Vratili smo je kući. Za dva dana, stanje se pogoršalo. Opet sam je vozio doktoru, radili su joj test na koronu i bude pozitivan.

A oni je pošalju kući. Znači, kuće je šalju pozitivnu, između mene i djeteta da kod kuće preboluje koronu. I dalje je imala bolove u stomaku, u kolicima se kretala, a oni tamo pišu na nalazu da je pokretna i komuniaktivna, da nije za bolnice, govori nam Jasmin Lisak.

Dodaje da je ležala kod kuće još pet dana, a svaki dan joj je sve gore i gore.

– Odemo privatno i uradimo dva nalaza. Međutim, iz klinike nas nazovu da Meliha dođe opet da dadne krv jer su mislili da im aparat nije u redu koliko jo jje sve bil povišeno, koliko je bila loše. Porodični ljekar nam dadne uputnicu za Zenicu. Moram sam scenu napraviti da bi je ostavili na Covid odjelu da leži. Subotu i nedjelju, niko joj od doktora nije prišao da joj pregleda pluća, da joj pruže neku pomoć. U subptu zovem, kažu stabično stanje, u nedjelju isto. U ponedjeljak me zovu i govore: “Vaša žena mora hitno biti prebačena u Sarajevo. U kritičnom je stanju. Moramo je u Sarajevo u nvoi respiratorni centar prebaciti na intezivnu njegu – rekao je Lisak ponavljajući više puta da je Meliha bila u sedmom mjesecu trudnoće.

POPULARNO  HAOS U ŽIVINICAMA! Ženska osoba zaražena virusom COVID-19, zarazila čitavu zgradu?! Muž dotične obilazio prodavnice i markete!

Kaže i kako je automobilom pratio kola Hitne pomoći kojima su prevozili Melihu.

– Dok sam stigao, već su je uvukli tamo. Nisu mi dali da je vidim, ništa. Pitam treba li šta supruzi da donesem, a telefon su joj odmah uzeli. Poslije mi portir govori da nemam potrebe tu biti i dao mi brojeve telefona. Zvali smo onda, jedva je dobili. Lagali su nas i petljali. U utorak poslijepodne nas je zvala. Ameka Katica-Mulalić. Šefica Klinike za anesteziju KCUS-a Lično me ona zvala, kaže treba lijek od 1.350km da se kupi da bi Meliha “došla sebi” pluća su joj izgorila.

Za sat smo dostavili lijek na odjel. Navodno su joj ga pomalo davali. Poslije dobijamo informaciju da oni njoj odmah lijek nisu ni dali. A bila je u kritičnom stanju – kroz suze govori njeg suprug.

Please follow and like us: