Pitanje Nataše Kandić: Kada će Vučić preuzeti odgovornost za podržavanje ratnih zločinaca?

Sve dosadašnje presude u vezi sa Srebrenicom ukazivali na to da će dokazi koji su konstantni naći će se na ovoj presudi. Ono što je meni bilo očekivano ali ne na ovaj drastičan način, to da je po svim tačkama ove optužbe bilo izdvojeno mišljenje predsjedavajuće sudije Nyambe što se nikada nije dogodilo. Ona sve događaje u vezi sa Srebrenicom, istreblijenjem, ubistvom vidi drugačije.

Najbitnije je da konačno imamo manji prostor za laži, za interpretacije, više prostora za razumijevanje onoga što se dogodilo i u Srebrenici, i u Prijedoru. Sada sa ovim činjenicama slika je postala potpunija.

Da li ima političke snage i volje da se iz ove presude iznesu zaključke koji mogu da doprinesu boljem odnosu u regionu i pomirenju. Bojim se da je politička situacija mnogo lošija i ima više tenzija nego prethodnih godina iako bi trebalo da očekujemo da prije svega promjene dođu u Srbiju.

Postoji puno razloga da se postavi pitanje da li imaju u Srbiji dovoljno zrelosti da jedan političar, predsjednik Srbije postupi kao što je postupio francuski predsjednik u odnosu na genocid u Roandi koji je prije desetak dana rekao da moli žrtve za oproštaj.

POPULARNO  BAKIR IZETBEGOVIĆ STRAŠNO OSUĐEN: Vranić poručio da se Izetbegovićeva sestra i zet vakcinisani preko reda, licemjerstvo i amoral!

Važno je pitati se kada će doći taj trenutak kada će predsjednik Srbije preuzeti odgovornost, zamoli žrtve za oproštaj zato što je Srbija podržavala generale vojske koji su osuđeni za genocid.

Politička situacija u BiH puno teža nego u Srbiji. Izjava Dodika da je za njega Ratko Mladić heroj je dovoljan indikator da za njega ništa ne znače sudske presude. I ovog trenutka ne možemo od njega očekivati da uradi nešto što bi trebao odgovorni političar. Iz Srbije mu nikako ne odmažu. Jučer je predjsednik Srbije rekao nešto što nikako ne vodi pomirenju. Rekao je da moramo poštovati Srebreničke žrtve da bi jasenovače žrtve bile zapamćeni.

Bez obzira na trenutno političko stanje ovom resudom je jačano nasljeđe Haškog tribunala.

Nemamo institucionlne podloge za usvajanje Zakona o zabrani negiranja genocida.

Please follow and like us: