POLICIJA KOD ČERNOBILJA ZATEKLA DVA ČOVJEKA! Imali su kante, a ono što su radili tamo zaprepastilo je sve!

Ukrajinska granična policija uhapsila je dvojicu zemljaka koji su odlučili da u zaštićenoj zoni oko Črnobilja beru pečurke, navodno za ličnu upotrebu.

Pravilo da se ne prelazi granica zaštićene zone u radijusu od 30 kilmetara oko nuklearne Černobilj i danas se poštuje što iz straha od radijacije, što od ukrajinske državne granične službe koja nadzire granicu zaštićene zone.

Ipak postoje ljudi koji se oglušuju o apele vlasti, ako se zna da je radijacija u dijelovima obraslim vegetacijom značajno veća. Tako su dvojica Ukrajinaca, navodno za ličnu upotrebu, unutar zabranjene zune nabrali 40 kilograma pečuraka i završili u pritvoru.

Iznošenje predmeta, flore i faune iz zaštićene zone je strogo zabranjeno, jer bi upotreba u ishrani bilo čega što je izraslo u tlu zagađeno posle havarije u nukearnoj elektrani 1986. godine moglo izazvati smrtno posljedice. U Češkoj se na primjer i dalje upoznvaju stanovnici da divlje svinje koje migriraju iz tih oblasi ne treba koristiti u ishrani zbog kontaminiranosti.

POPULARNO  Najavili policijski sat u BiH? Oglasili se stručnjaci!

ulazak u zonu strogo kontrolišu ukrajinske vlasti i nezakonito je prelaziti granicu zaštićene zone od 2.600 kvadratnih kilometara bez dozvole. Prema ukrajinskom zakonu, za kršenje ove zabrane zaprećena kazna se kreće od novčane do tri godine zatvora.

Zaštićena zona uskostalvjena je ubrzo nakon eksplozije u elektrani Černobilj i evakuisano je stanovništvo iz okolnih oblasti u radijusu od deset kilometara, no ubrzo je prošireno na 30 kilometara, pošto su sovjetski zvaničnici počeli da uviđaju svu težinu katastrofe.

Please follow and like us: