POUČNA PRIČA: Čovjek i njegove 4 žene!

Davno je živio čovjek koji je imao 4 žene. Četvrtu ženu je najvipe volio i obasipao dragocjenostima, častio najboljim poslasticama. Davao joj samo sve najbolje.

Volio je i treću ženu, vodio je okolo po susjednim gradovima i pokazivao joj ih. Uvijek ga je bilo strah da će ga ona ostaviti i otići s drugim.

Takođe je volio i drugu ženu. Uvijek mu je bila osoba od posebnog povjerenja, uvijek pozorna, strpljiva i ugodna. Kad god je imao kakav problem, s njom se savjetovao, a ona mu je uvijek pomogala da prebrodi teške trenutke.

Prva žena je bila odana družbenica i najviše je doprinijela blagostanju njegovog kraljevstva. Unatoč tomu, prvu ženu nije volio, iako je ona njegga duboko voljela, na nju se nije ni obazirao.

Kad se razbolio i predosjetio da se bliži kraj, razmišljao sam o svom životu.

– Imam četriri žene, iapk, kada umrem, ostat ću potpuno sam. Kako da u smrti ne ostanem sam?”

Četvrtu ženu upita: “Najviše sam te volio, poklanjao ti najbolju odjeću, pokazivao posebnu pažnju. Sada, kad umirem, hoćeš li poći sa mnom i praviti mi društvo?”

– Ni govora! – odgovorila je četvrta žena i otišla bez riječi. Njen odgovor zarezao je poput oštra noža njegovo srce.

Žalosni čovjek upita treću ženu: Cijeli život sam te volio. Sada kad umirem hoćeš li mi i u smrti praviti društvo?

– Ne! – odgovorila je treća žena. Život je lijep, sad kad umreš, ponovo ću se udati i živjeti punim plućima.

Gotovo skrhan od bola upitao je drugu ženu: Uvijek sam se tebi obraćao za pomoć i savjete, a ti si mi uvijek pomagala. Kada umrem, hoće li ti u smrt sa mnom da mi praviš društvo?

– Žao mi je, ovaj put ti ne mogu pomoći – rekla je druga žena. Jedino što mogu za tebe uraditi, to je da te pokopam.

Zatim je čuo glas:”Ja ću poći s tobom i slijediti te kamo god pođeš.

On se okrene i pogleda prema glasu. Pred njim je stajala prva žena. Bila je mršava, pothranjena i zapuštena.

– Kada sam imao priliku, trebao sam se više brinuti o tebi – reče čovjek iskreno.

POUKA PRIČE:

Ustvari svi imamo četiri žene. Naša četvta žena je naše tijelo. Nevažno koliko napora uložimo u njeg i brinemo o tijelu, ono će nas na kraju ostaviti i izdati u smrti. Naša treća žena je imetak i sve materijalne stvari, položaj i bogatstvo. Kada umremo, naslijede ga drugi. Naša druga žena je porodica i prijatelji, nevažno koliko su nas voljeli, pomagali u životu, bili nama i mi njima oslonac, s nama ostaju do groba.

A naša prva žena je naša duša. Višekratno zapostavljena u težnji gomilanja bogatstva, položaja, materijalnih vrijednosti, moći i užitka. Unatoč tome duša je jedina koja će nas pratiti kako god budemo morali poći.

Please follow and like us:
POPULARNO  POTVRĐENO, DRŽAVLJANI BIH MOGU U HRVATSKU, ALI TREBA VAM OVAJ PAPIR: Pažljivo pročitajte..