RS UKINULA IZVANREDNO STANJE: Nema više ni policijskog sata kojie je od 28. ožujka bio na snazi svake noći..

Parlament Republike Srpske ukinuo je u četvrtak izvanredno stanje koje je u tom enitetu uvedeno prije gotovo dvam jeseca s obrazloženjem kako će to pomoći sprječavanju širenja epidemije prouzročene koronavirusom.

Odluka o ukidanju izvanrednog stanja znači i ukidanje policijskog sata koji je od 28. ožujka neprestano bio na snazi svake noći, a povremeno je produžavan i na dane vikenda kako bi se na minimum smanjilo kretanje ljudi.

Tijekom izvanrednog stanja sva vlast bila je u rukama predsjednice RS Željke Cvijanović, koja je mogla donositi uredbe sa zakonskom snagom dok je parlament bio suspendiran.

Ona je na sjednici entitetskog parlamenta u četvrtak ustvrdila kako je izvanredno stanje bilo nužno zbog nrzog odgovora na izazove krize, a oporbi je poručila kako bi oni svojim promjedbama samo bespotrebno usporavali vlast koja je morala odlučno reagirati.

POPULARNO  ŽENA NAŠEG GLUMCA NESTALA BEZ TRAGA, A BILA JEDNA OD NAJPOZNATIJIH PJEVAČICA: Evo šta se desilo, niko nije imao pojma!

Cvijanović i njen stranački šef Milorad Dodik inzistirali su na uvođenju nastožijih restriktivnih mjeera u cijeloj regiji, uključujući tu višetjedne karantene za sve povratnike iz inozemstva, no broj zaraženih koronavirusom u RS redovito je bio veći nego u Federaciji BiH. Banja Luka je ujedno najveće žarište zaraze jer je tamo identificirana četvrtina od ukupno 2300 zaraženih u cijelog BiH.