RUSI NISU PREŠUTILI: Rezolucija o Srebrenici ih je ozbiljno naljutila, evo šta su poručili!

Smatraju da će NATO izvući najveću korist

Revizija procene događaja povezanih sa stradanjem u Srebrenici iz 1995. godine, koju sprovode vlasti Crne Gore, dovešće do zaoštravanja situacije u regionu, smatra predsednik Komiteta Državne dume Rusije za razvoj građanskog društva, pitanja društvenih i verskih organizacija Sergej Gavrilov.

– Patrijarh srpski Porfirije potpuno je u pravu. Revanš u Crnoj Gori, između ostalog povezan sa pokušajima revidiranja istorije, uključujući i dramatične događaje u Srebrenici uprkos tome što je dokazano da to nije genocid, dovešće do komplikovanja balkanskog čvora, to je usmereno na pogoršanje unutarsrpskih odnosa – između Crne Gore i Srbije, jačanje uloge NATO-a i sprečavanje razvoja regiona u celini – rekao je Gavrilov.

Prema njegovom mišljenju, članice NATO od Crne Gore stvaraju poligon za geopolitičke konfrontacije.

– Ulažu se napori da se rasturi jedinstvo pravoslavnog, slovenskog sveta. To što vidimo u Ukrajini je u stvari kopija onoga što se dešava u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, kada se preduzimaju pokušaji da se razbije jedan narod, civilizacija, vera iz najrazličitijih, često veštačkih, razloga… Tu tehnologiju raskola i nacionalističke histerije ne vidimo samo na Balkanu, nego i u drugim zemljama, uključujući i Ukrajinu – ocenjuje Gavrilov.

POPULARNO  Emir Hadžihafizbegović se borio za život: "Kosa me boljela, kao da me sotona napala, a kritična 2-3 dana..."

Kako je istakao, razlog ekonomskih uspeha Srbije je u tome što “ona ne ratuje, gradi mirne odnose sa susedima, ali pre svega, Srbija visoko ceni odnose sa svojim istorijskim saveznikom – Rusijom, protiv koje je odbila da uvede sankcije”.

– To je primer za razvoj: mir, poštovanje interesa nacionalnih i verskih zajednica, istorijsko prijateljstvo sa Rusijom – to je put na koji spoljne sile ne dozvoljavaju Crnoj Gori da stane. To je veliki problem za Crnu Goru – njenu investicionu i turističku atraktivnost. Stoga se nadamo da će se u Crnu Goru vratiti verski mir – zaključio je parlamentarac.

Please follow and like us: