SALKIĆ POSLAO PORUKU: “Srbi i Dodik nisu vlasnici Republike Srpske, ako ih negdje povede to treba svi da znaju!”

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, rekao je da naziv bh. entiteta RS stimuliše bosanske Srbe da entitet privatiziraju i smatraju ratnim plijenom što ni u kojem slučaju nije prihvatljivo.

Reagirajući na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, koji je rekao da će Srbi, ako se odluče otići iz Bosne i Hercegovine, odijeti ono sa sobom što im pripada, odnosno 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine, koja sada pripada bh. entitetu RS potprijedsednik Salkić je naglasio da utvrđene, dokazane i presuđene sudske činjenice trebaju biti osnov u svakom daljem pregovaranju i dogovaranju u ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini.

Nisu Srbi vlasnici 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine, ako ih Dodik povede negdje, kao Karadžić sarajevske Srbe, mogu sa sobom ponijeti ono što su i oni ponijeli. Naziv entiteta je diskriminatoran po Bošnjake, Hrvate i sve druge građane ovog entiteta koji se ne izjašnjavaju kao Srbi pravoslavci, rekao je Salkić.

POPULARNO  Muslimani iz Beča kolektivno na Facebook kače istu sliku!

On kaže i kako naziv entiteta stimuliše bosanske Srbe da entitet privatiziraju i smatraju ratnim plijenom što ni u kojem slučaju nije prihvatljivo.

Ono što je ratna zasluga za presude Međunarodnog suda pravde u Hagu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Te presude su jasne, vojska bosanskih Srba i dijelovi policije bosanskih Srba počinili su genocid nad stanovnicima Sigurne zone UN-a Srebrenica. Predsjednik bosanskih Srba, Radovan Karadžić osuđen je na doživotnu kaznu za genocid, udruženi zločinački poduhvat, predsjednik NSRS-a Momčilo Krajišnik, također je osuđen za teške ratne zločine, rekao je on.

Dodaje kako je komadant vojske bosanskih Srba, Ratko Mladić, kao i mnogi drugi nižerangirani komadanti osuđeni su za genocid i druge teške ratne zločine.

Ove utvrđene dokazane i presuđene sudske činjenice trebaju biti osnov u svakom daljem pregovaranju i dogovaranju u ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini, zaključio je on.

Please follow and like us: