Sebija Izetbegović se oglasila nakon što je bilo pitanje da li je specijalizirala: “Kurjak mi je bio mentor, postoje evidentni podaci o tome”

Direktorica Kliničkog centra u Sarajevu prof. Sebija Izetbegović pred kamerama odgovorila je na navode da li je specijalizirana kod prof, dr. Kurjaka i o “spornoj akademskoj i ljekarskoj karijeri”. Naime ovo se odnosilo na specijalistički i strukovni put aktuelne direktorice najveće zdravstvene ustanove u BiH.

Sebija Izetbegović, na upit novinara o tome da li je istina da je u Zagrebu provela svega nekoliko tjedana povodom specijalizacije, odgovara da u Zagrebu nije ni boravila u svrhu specijalističke karijere, već da je ondje bila na liječenju, te je vrijeme koristila i za edukaciju.

– Nijedan dio specijalizacije nisam radila u Zagrebu. Dio boravka u Zagrebu je bio prijedlog profesora Šimića da vrijeme koje sam zbog bolesti provodila u Zagrebu – kad se osjećam dobro, provedem učeći na Klinici. To nije uopće pridodato mojoj specijalizaciji, ne ulazi u moju speijaclizaciju, riječ je o edukaciji koju sam sticala da ne bih gubila vrijeme. Zagreb nije uopće mjesto moje specijalizacije, provela sam je na Kliničkom centru na ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu dobila sam je 1992. godine u firmi Valefarmacija, rekla je profesorica Izetbegović, dodavši da je u to vrijeme bila uposlenica Velefarmacije, firme koja je planirala otvoriti ginekološku ambulantu za koju je bilo planirano da je održava, te da vodi brigu o ženama – uposlenicama koje su činile oko 90% radne strukture poduzeća.

POPULARNO  Poslednja poruka preživjelog djeteta: "Nećemo se više vidjeti, moja braća i sestre su mrtvi.."

– Sve ono što propisuje specijalizaciju, prema planu i programu, završavala sam po koracima, odgovara direktorica UKCS-a koja se ovih dana ponovo našla na meti optužbi za netransparentan karijerni put.

Najviše pozornosti javnosti izazvali su navodi uglednog ljekara i profesora Asima Kurjaka koji je izravno u emisiji na FACE televiziji kod Senada Hadžifejzovića demantirao bilo koju vrstu direktne veze sa profesoricom Izetbegović, u vidu mentorstva na postdiplomskom ili doktorskom studiju.

Takve pak tvrdnje Izetbegović odbacuje.

– Profesor Asim Kurjak bio je moj mentor na doktorskoj odbrani, kao i na izradi doktorskog rada. O tome postoji neoboriva dokumentacija, a ja sam branila doktorski rad pred više od tri stotine ljudi, svi oni znaju ko je bio mentor. Ne razumijem, kad sve skupa razmotrim, zbog čega je profesor tako postupio. Kažem, postoje evidentni podaci o svemu tome, porčuila je prof. dr. Sebija Izetbegović, naglasivši da se paralelno ostvarivala o akademskoj i specijalističkoj karijeri koju su pratili izvrsni hirurzi na Kliničkom centru u Sarajevu, među kojima navodi imena nekih profesora poput Srećka Šimića, Idriza Bukvića, Ahme Kapetanovića, Senada Mehmedbašića, Jadranke Dizdarević i drugih.

Please follow and like us: