Sergej Lavrov poručio: Nema prekrajanja granica bivše Jugoslavije!

Sergej Lavrov, šef ruske doplomatije odbacio je danas mogućnot prekrajanja granica na teritoriji bivše Jugoslavije.

Na zajedničkog konferenciji za novinare poslije razgovora sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem, Lavrov je kazao da su ideja “velike Albanije” kao forma za rješenje kosovskog problema, kao i izjava slovenačkog premijera Janeza Janše da raspad Jugoslavije još nije završen, “neprihvatljive, veoma štetne, provokacione”:

Sergej Lavrov: Poziv partnerima iz EU i NATO-a

Razgovori o velikoj Albaniji nisu se pojavili danas. Mi uvijek partnere iz EU i NATO-a pozivamo da presjeku takve planove. I da ne dozvole forsirane takve retorike, rekao je Sergej Lavrov.

To je veoma opasna igra. Postoji rezolucija 1244 koju niko nije ukinuo. I odgovorni političari, tim prije šefovi vlada evropskih država, nemaju prava da iznose ideje koje podrivaju samu koncepciju koja je izložena u rezoluciji 1244, rekao je Lavrov.

POPULARNO  MRAČNE TAJNE HIRURGA KOJI SE UBIO: Prvu ženu ostavio sa trojkama, a druga u tangama pobjegla od njega...

Podsjetio je da se tom rezolucijom poštuje suverenitet Srbije. Kao i da status Kosova treba da bude nađen u pregovorima Beograda i Prištine. “Kao što je predsjednik Putin govorio, podržat ćemo bilo koje rješenje koje odgovara Srbiji, naveo je Lavrov.

Selaković je na pitanje da li Vašington vrši pritisak na Srbiju da se priključi sankcijama Rusiji rekao da “pritisak uvijek postoji”. Ali da se pozicija Srbije ne mijenja. Srbija “Nikada neće uvoditi sankciji Rusiji”.

Please follow and like us: