ŠOK! Hrvatska je prekršila ugovor i izvršila udar na bh. privredu, na granicama kolone duge čak 10 kilometara!

Vanjskotrgovinska komora BiH uputila je hitan apel Vijeću ministara, sa ciljem rješavanja ovog problema.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske utvrdilo je Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzit promet teretnih vozila kroz Hrvatsku.

Donošenjem takve odluke, Hrvatska je zabranila tranzit kamiona prema pet graničnih prelaza sa Bosnom i Hercegovinom.

Naime kako saznajemo radi se o prelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji.

Vanjskotrgovinska komora BiH uputila je hitan apel Vijeću ministara, nadležnim ministarstvima i Direkciji za evropske integracije, kako bi što hitnije reagovali u vezi sa ovom odlukom.

Naime, podsjetimo da su dvije države 2013-te godine utvrdile javne ceste i potpisale Ugovor o graničnim prelazima, kojeg je Hrvatska ovim putem prekršila.

– Na ovaj način, onemogućeno je korištenje navedenih graničnih prijelaza za tranzit roba iz BiH kriz Hrvatsku sa nizom negativnih posljedica na privredu značajnog dijela BiH, što ne samo da je u suprotnosti sa nevedenim Ugovorm, nego je i u suprotnosti sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridrivanju izmešu BiH s jedne strane i Europske unije i njenih državnih članica, s druge strane – protokol 3. o kopnenom prijevozu.

POPULARNO  Milorad Dodik se oglasio nakon neviđenog poniženja u Briselu i zgrozio cijelu Bosnu i Hercegovinu!

U vezi sa iiznesenim, molimo za hitno reagiranje i djelovanje, kako bi se oklonili propusti u propisu Hrvatske i isti uskladili sa važećim Ugovorm o graničnim prijelazima i odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, navodi se iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Povodom ove odluke Hrvatske, oglasio se i federalni zasutpnik Nikad Čolpa.

– Novom sramotnom odlukom o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku direktno se ukida pet graničnih prelaza za transport roba, što je ogroman udarac za privredu Bosne i Hercegovine. Kada se naša privreda konačno pokrenula usljed slabljenja pandemije, Republika Hrvatska odlučila je odnijeti jednostranu odluku kojom je praktično uvela ekonomske sankcije Bosni i Hercegovini, naveo je Čolpa.

Poručuje da u slučaju ostanka ovakve odluke na snazi, BiH treba uvesti recipročne mjere.

– Ukoliko Republika Hrvatska hitno ne ukine zabranu kretanja transporta roba preko pet navedenih graničnih prelaza, Bosnu i Hercegovinu mora obavijestiti Europsku uniju o kršenju međunarodnih sporazuma i uvesti recipročne mjere prema Hrvatskoj na način da se zabrani transport roba na graničnim prijelazima tamo gdje je od važnosti za Republiku Hrvatsku, rekao je Čolpa.

Please follow and like us: